Hver tredje udsættes for test

Personlighedstest er blevet voldsomt populære at bruge til at screene kandidater i forbindelse med jobsamtaler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun ansøgere til topstillinger, som må forvente at få deres personlighed sat på prøve til jobsamtalen. Også de lavere lønnede job som sekretærer og butiksansatte kan regne med, at deres kommende arbejdsgiver vil vide ligeså meget om deres personlighed som deres faglige kvaliteter.

I hvert fald er det hver tredje HK`er, som har været igennem en sådan test i forbindelse med en jobsamtale. Det fremgår af en rundspørge blandt mere end 800 medlemmer af fagforeningen HK, som Capacent Epinion har foretaget.

- Det er ikke længere nok at have et flot CV og masser af erfaring - virksomheden efterspørger også medarbejdere, der passer ind i det sociale miljø med kollegerne. Og for mange bliver det mere håndgribeligt, når man ikke bare skal stole på sin mavefornemmelse om en person, siger faglig chef i HK/Privat, Carlo Søndergaard.

I dag indgår der en form for personlighedstest i omkring 70 procent af alle nyansættelser, og ifølge Ledernes Hovedorganisation er de personlige egenskaber ganske enkelt blevet vigtigere end tidligere. Derfor er det også vigtigt, at medarbejderen skal passe ind i virksomhedens kultur.

- Når de faglige kompetencer holdes op mod de personlige egenskaber, kan de personlige egenskaber være det, man prioriterer hos kandidaten. Nogle virksomheder har måske prøvet at ansætte en dygtig medarbejder og så afskedige ham igen, fordi han ikke kunne fungere sammen med de andre, siger ledelsesrådgiver Nikoline Meyer.

Men selv om testene kan være et effektivt redskab, så frygter HK alligevel, at arbejdsgivere lægger for meget vægt på personlighed og glemmer de faglige kvaliteter.

- Vores medlemmer er ikke vant til den form for test, og nogle af dem bliver ganske enkelt utrygge, fordi de ikke ved, hvad testen bliver brugt til. Vi kan selvfølgelig ikke bestemme, hvilke test der er de rigtige, men det er vigtigt at ansøgeren ved, hvad resultaterne bruges til og får feedback, siger Carlo Søndergaard. HK og Dansk Erhverv har i forvejen en aftale om virksomhedernes brug og opbevaring af personlige oplysninger. Ifølge Ledernes Hovedorganisation bør testen vægte mellem 10 og 15 procent af det samlede billede, man vurderer kandidaten ud fra.