Hver fjerde medarbejder er ny

Udskiftning. Der er for alvor gang i svingdøren på arbejdsmarkedet, hvor danskerne skifter job med rekordfart. Alene sidste år var over hver fjerde ansatte i dansk erhvervsliv ny i jobbet.

Der er ikke noget at sige til, hvis medarbejderne i danske virksomheder har problemer med at huske navnene på kollegerne.

Danskerne skifter nemlig job i hidtil uset tempo, og alene sidste år var det i snit over en fjerdedel af medarbejderne i danske firmaer, der var nye i jobbet.

Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Danskernes intense jobshopping kan ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Jesper Due i høj grad tilskrives det fleksible danske arbejdsmarked.

- Herhjemme har vi et af de mest mobile arbejdsmarkeder i Europa, hvor det både er nemt for arbejdergiverne at hyre og skille sig af med folk, samtidig med at de ansatte har gode vilkår for at skifte job, hvis de er utilfredse eller får et godt tilbud, siger han.

Fokus på fastholdelseSom DA's tal understreger, er det i særlig grad er inden for bygge- og anlægsbranchen samt serviceerhvervene, at de største udskiftninger finder sted.

Men samtidig med at mange nye ansigter kommer til rundt omkring, er danske virksomheder også i stigende grad nødt til at sige farvel til erfarne medarbejdere.

I 2006 var det således 25 procent af de erfarne ansatte, der havde søgt nye udfordringer i andre stillinger.

Hos DA peger chefkonsulent Erik Simonsen på, at de tal understreger vigtigheden af, at alle danske virksomheder sætter fastholdelse af gode medarbejdere højt på dagsordenen.

- Selvfølgelig kan det være irriterende for en virksomhed, når en værdifuld medarbejder pludselig smutter til konkurrenten. Derfor bør fastholdelse være et tema overalt i erhvervslivet, siger han og henviser til, at danske virksomheder bruger alt fra større lønchecks til frugtordninger og gode kantineforhold i håb om at holde på de dygtige folk i firmaet.

Incitament til at tage chancerDen danske model med høj fleksibilitet og stor mobilitet står i stærk kontrast til flere af vores europæiske naboer som eksempelvis Tyskland og Sverige.

Her er det nemlig langt sværere for en arbejdsgiver at skille sig af med folk, og generelt er udskiftningen af medarbejdere meget mindre end herhjemme.

Direktør i HTS Michael Svane er dog ikke sen til at fremhæve det danske arbejdsmarked som det mest moderne. Han mener nemlig, at den store fleksibilitet i langt højere grad motiverer danske virksomheder til at tage flere chancer.

- Herhjemme kan et firma sagtens tage nogle risici og hyre ekstra hænder, når det skal udvide deres markedsføring eller produktion. For hvis det ikke bliver en succes, har firmaerne en forvished om, at man også kan skille sig af med folk, så deres lønninger ikke underdrejer virksomhedens økonomi, forklarer Michael Svane.