Hvad er konsekvensen af et amerikansk rentehop?

USA har verdens mest magtfulde centralbank, som står foran en yderst vanskelig opgave, når det skal besluttes, om renten skal sættes op nu, eller om man skal vente til senere på året. Læs her, hvorfor renten eventuelt skal op, og hvad en rentestigning kommer til at betyde.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

§Hvor længe har renten været helt i bund i USA?

Siden 17. december 2008. Det er en usædvanligt lang periode. Renten har i denne periode tilmed ligget på det laveste niveau nogensinde i historien hos Federal Reserve, som blev etableret i 1913. Det var den tidligere centralbankchef Ben Bernanke, som satte renten ned. Men det er den nuværende chef, Janet Yellen, der kommer til at sætte den op.

§Hvorfor har renten været så lav så længe?

Fordi USA har været ramt af en usædvanligt hård økonomisk nedtur. Fra efteråret 2008 til foråret 2010 mistede 8,4 millioner amerikanere deres arbejde. Det sendte arbejdsløsheden op over ti procent af arbejdsstyrken, hvilket var det højeste niveau siden begyndelsen af 1980erne. Det svarer til, at tæt ved seks procent af alle job i USA forsvandt, hvilket er nogenlunde det samme, som der skete herhjemme. Samtidig faldt bruttonationalproduktet i USA i både 2008 og 2009.

§Hvorfor skal renten så op nu?

»Fordi arbejdsløsheden, siden den toppede, er halveret til tæt ved fem procent af arbejdsstyrken. Dermed er arbejdsløsheden nu lavere end andre gange, hvor den amerikanske centralbank har hævet renten. Samtidig er der kommer mere fart på lønningerne, som steg med 2,2 procent i august i forhold til samme måned sidste år. Også inflationen er på vej op og ligger nu på 1,2 procent, hvis man ser på den såkaldte kerneinflation, som ikke medregner prisudviklingen på energi og fødevarer. Inflationen er dermed stadig lavere end målet på 2,0 procent, som Federal Reserve sigter efter, men den er på vej op. Amerikansk økonomi har for længst indhentet det tabte fra krisen og er i dag næsten ti procent større, end før krisen ramte.«

§Er det sikkert, at renten sættes op torsdag?

Nej. Muligvis vil Federal Reserve vente til et af sine næste rentemøder i oktober eller december. Men med stor sandsynlighed kommer der en renteforhøjelse i år.

§Bliver det første skridt i en hel serie af rentehop?

Ja, sandsynligvis. Federal Reserve har dog sagt, at de vil hæve renten meget forsigtigt. Så der vil sandsynligvis gå måneder, før renten igen bliver hævet. Men Federal Reserve har selv udtalt, at man over de kommende år gerne ser renten på 3,75 procent, hvilket de ser som et naturligt niveau på længere sigt.

§Vil det påvirke os herhjemme?

Ja. USA er verdens største økonomi og har stor betydning for Danmark. I første omgang vil en renteforhøjelse i USA styrke dollaren, hvilket er godt for de danske virksomheder, der har eksport til USA, men skidt for andre, der planlægger en ferietur til Californien mod vest eller Florida mod øst. Sandsynligvis vil de lange renter også stige herhjemme, hvis de stiger i USA.

§Vil aktierne falde i kurs, når renten hæves?

Det er vanskeligt at svare sikkert på. Men det kommer absolut ikke som nogen overraskelse for de finansielle markeder, at et rentehop er på vej. Det har der været snakket om ganske længe efterhånden. Historisk er det heller ikke sådan, at aktierne rasler ned, når Federal Reserve sætter renten op. Rentehop kommer nemlig typisk, når økonomen er i bedring, og virksomhederne tjener gode penge. Det er lige før, at en stigende rente kan ses som et sundhedstegn, hvilket dybest set burde være godt for aktierne.

§Er der grund til nervøsitet?

Nej. Store og vilde udsving på de finansielle markeder kommer kun, når der sker noget helt uventet og meget overraskende. Federal Reserve i USA ønsker ikke, at det hele skal brase sammen. De vil faktisk helst skabe ro og have stabilitet. Derfor har de meget længe forberedt alle på, at renten skal op.«

§Kan de ikke bare lade renten være lav i al fremtid?

Nej, for så er der fare for, at det hele løber løbsk. Boligpriserne vil stige kraftigt, ligesom der er fare for mangel på arbejdskraft, hvilket kan medføre lønpres, inflation og masser af andre dårligdomme. Federal Reserve forsøger, så godt den kan, at tilpasse renten til de økonomiske forhold, så økonomien vokser i et nogenlunde roligt tempo – uden at det hele koger over.