Hvad er det i grunden, ECB har gang i?

Trænger du også til at få opfrisket, hvad det præcis er, Den Europæiske Centralbank har gjort og hvorfor? Få svaret her.

Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvantitative lempelser, forkortet QE efter det engelske udtryk Quantitative Easing, er en betegnelse for ukonventionelle pengepolitiske tiltag, der har til formål at stimulere økonomien ud over, hvad en centralbank kan opnå ved at sænke renterne.

Ved kvantitative lempelser forsøger centralbanken at oversvømme markedet med likviditet, således at bankerne får flere penge og dermed mulighed for at låne mere ud, hvilket så gerne skulle skubbe gang i økonomien.

En centralbank kan for eksempel opkøbe statsobligationer, hvilket både vil presse renten ned og øge pengemængden. Men den kan også købe for eksempel virksomhedsobligationer for at sprøjte penge ud.

Risikoen er, at de massive pengemængder på et tidspunkt vil skabe for høj inflation. Igennem længere tid har euroområdets problem dog været det modsatte: Inflationen er langt under de 2 pct., der er det officielle mål. I december faldt forbrugerpriserne ligefrem sammenlignet med samme måned året før. Sidst, forbrugerpriserne steg 2 pct. på årsbasis, var i januar 2013.

Derfor har Den Europæiske Centralbank allerede gjort flere ting for at sparke inflationen i vejret.

Banken har ad flere omgange sænket sine rentesatser, så refirenten nu er 0,05 pct., mens indskudsrenten er negativ med 0,2 pct.

Centralbanken har også lanceret særlige lån til de europæiske banker, kaldet TLTRO, men efterspørgslen har været mindre, end ECB havde lagt op til.

ECB har desuden suppleret med opkøbsprogrammer for europæiske boligobligationer og obligationer med sikkerhed i faste betalinger, såkaldte ABS'ere, men også de programmer går trægt.

Torsdag har ECB så annonceret opkøb for 60 mia. euro om måneden. Programmet omfatter statsobligationer samt de tidligere annoncerede opkøbsprogrammer for boligobligationer og obligationer med sikkerhed i faste betalinger.

Programmet vil blive indledt i marts og ventes at løbe frem til udgangen af september 2016. Under alle omstændigheder vil programmet blive gennemført, indtil ECB ser en vedvarende ændring i inflationsbanen, så den kommer i overensstemmelse med bankens målsætning om en prisstigningstakt på 2 pct. på mellemlangt sigt.

Det samlede opkøbsprogram har en værdi af 1140 mia. euro, hvis det løber fra marts til og med september 2016.