Huslejestigninger tvang Margits familieforretning væk

Margit Gjerding og hendes far nåede at drive forretning i Store Kongensgade i København i næsten et halvt århundrede. På få år blev huslejen imidlertid skruet så voldsomt i vejret, at familieforetagendet var nødt til at flytte.

04BUSMargit-Pels-2-181525.jpg
Der er endnu ikke fundet nye lejere, der er parate til at betale huslejen for det erhvervslokale i Store Kongensgade i København, hvor Margit Pels holdt til i 40 år. Foto: Asger Ladefoge­d
Læs mere
Fold sammen

40 år. Så lang tid nåede buntmageriet Margit Pels at have til huse i lokalerne i Store Kongensgade 118.

Det var her, Margit Gjerdings far tilbage i 1974 åbnede en lille, eksklusiv pelsforretning med tilhørende værksted. Og det var her, at datteren selv havde regnet med at kunne fortsætte butikken, efter at hun overtog nøglerne til kasseapparatet i 2011.

Kort tid efter overdragelsen begyndte en ny udlejer imidlertid at varsle store huslejestigninger, og til trods for at Margit Gjerding netop havde fået istandsat butikken for flere hundrede tusinde kroner, blev huslejen til sidst så voldsom, at hun blev tvunget til at trække stikket og sige farvel og tak til de velkendte butiks­lokaler.

»Vi investerede selv 250.000 i butikken, da jeg overtog den fra min far i 2011 og gjorde den i stand. Der gik sådan cirka to en halv måned, og så fik vi det første varsel om huslejestigning. Vi havde jo investeret på baggrund af, at vi havde en favorabel husleje, men lige pludseligt skulle vi til at betale mere end tre gange så meget for de samme lokaler,« fortæller hun.

På det tidspunkt betalte Margit Gjerding 5.000 kroner om måneden for lokalerne i Store Kongensgade.

Det er en særdeles god husleje for en københavnerbutik med udsigt til Nyboder, men som Margit Gjerding selv siger, så havde de jo også haft forretning på adressen gennem 40 år. Derfor kom de pludselige prisstigninger også som noget af en overraskelse, forklarer hun.

»Der var sket det, at en ny udlejer købte ejendommen, og han begyndte kort tid efter at barsle med store huslejestigninger. Det betød, at huslejen stod til at stige fra 5.000 til 18.000 kroner om måneden over en periode på fire-fem år. Selv om det ikke er ulovligt, så føles det i hvert fald uretfærdigt,« lyder det fra buntmageren.

Trofaste kunder

Til sidst kunne Margit Gjerding ikke se anden udvej end at rykke pløkkerne op og søge nye græsgange. Det skete i foråret 2015, og i dag driver hun i stedet familieforetagendet fra sit hjem i Lyngby, hvor hun også har showroom. De gamle lokaler i Store Kongensgade står fortsat tomme.

»Vi lever jo af at sælge pelse, og det er en sæsonforretning. Derfor var forudsætningen for at kunne holde en forretning kørende inde i byen netop også en relativ lav husleje,« siger Margit Gjerding, som dog ikke har fortrudt beslutningen om at rykke til forstaden.

Kunderne er nemlig blevet ved med at komme, siger hun.

»Jeg har heldigvis stadig mange kunder inde i Storkøbenhavn og mange fra Store Kongensgade-kvarteret, som kommer ud til mig, selv om jeg er flyttet.«