Hundredtusinder af danskere sparer overhovedet ikke op til pension

Gruppen af danskere, der slet ikke eller meget begrænset sparer op til pension, er betydelig. Regeringens pensionsproblemer kan ikke løses, så det falder i hak for alle.

Hele 831.000 danskere har en pensionopsparing på under 20.000 kroner. Fold sammen
Læs mere

Selvstændige, førtidspensionister og danskere ansat uden for overenskomst. Det er primært de tre grupper, som enten slet ikke sparer noget op til pension eller sparer meget lidt op.

Det er den såkaldte restgruppe. Ifølge tal fra Forsikring og Pension har 467.000 danskere fra denne restgruppe opsparet nul kroner til pension. Men restgruppen er større end det. For en gruppe på 831.000 danskere har en pensionsopsparing på under 20.000 kr.

For mange af dem kan livet som pensionist blive halvdårligt rent økonomisk, og det er derfor, at regeringen vil arbejde på at få dem til at spare mere op.

Dette problem kan løses ved at tvinge dem til at spare mere op.

Men spørgsmålet er, i hvilket omfang den løsning skal bruge. For de mange førtidspensionister, som er en stor del af restegruppen, er der eksempelvis ikke den store forskel på deres ydelse som førtidspensionist og de penge, de får fra det offentlige, efter at de er blevet 67 år.

Mange vil nok mene, at det er underligt, hvis de skal spare et vist beløb op til pension, når de til daglig skal leve af førtidspension eller bistandshjælp.

Permanent underskud

Men det fjerner ikke problemerne med restgruppen. Og når regeringen bebuder, at den vil arbejde på at løse dem, skyldes det også, at det er absolut bedst for den danske økonomi, hvis danskerne sparer mest muligt op til deres pension.

Det giver plus på betalingsbalancen, og det hjælper de offentlige finanser, der i de kommende år vil løbe ind i det, som kaldes hængekøje-problemet.

Det vil sige et mere eller mindre permanent underskud.

Ingen skal dog forvente, at de gyldne løsninger vil springe frem som en trold af en æske, når regeringen til næste år kommer et eller andet bud på nogle nye regler.

Da professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen blev udnævnt til formand for den Pensionskommissionen, som den nuværende regering har nedlagt, sagde han klart og tydeligt til Berlingske Business, at der ikke findes en løsning, som får det hele til at falde i hak.

»Det er for kompliceret. Men vi skal komme med forslag til modeller, der får det til at fungere bedre. Vi skal sørge for, at vi ikke har et fint system med den negative side, at ingen kan gennemskue det, og at det ikke animerer folk til at spare op til pension,« lød det dengang fra Torben M. Andersen.