HTS: Lav ledighed kræver politisk handling

Arbejdsmarked. Top- og mellemskat og manglende mobilitet i arbejdsstyrken giver problemer i en tid, hvor ledigheden er historisk lav.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden nu er nede på 99.600 fuldtidspersoner, hvilket svarer til 3,6 procent af arbejdsstyrken. Men uanset, hvor glædeligt det er i sig selv, udgør den lave ledighed efterhånden et stort problem for flere brancher.

- Ledigheden er kommet under den magiske grænse på 100.000 personer. Samtidigt viser HTS' helt nye medlemsundersøgelse, at handels-, transport- og servicevirksomhederne mangler 12.000 medarbejdere her og nu. Der er derfor behov for politisk handling med det samme, siger afdelingschef Lars Storr-Hansen, HTS Handel Transport og Service.

Vil ikke arbejde overHTS' medlemsundersøgelse viser, at handels-, transport- og servicevirksomhederne i første kvartal af 2007 har sagt nej tak til ordrer for ni mia. kr. på årsbasis, og det skyldes ikke mindst den lave ledighed.

- Manglen på arbejdskraft er et stort problem, for kunderne venter ikke på, at virksomhederne får tilstrækkeligt med ans atte til at kunne håndtere ordren. Så hvis virksomhederne ikke kan få de ansatte til at arbejde over - og det er meget svært på grund af mellem- og topskatten - så går kunderne et andet sted hen, siger Lars Storr-Hansen.

Ønsker højere mobilitetSiden februar er ledigheden faldet i alle landsdele, men mest i Nordjylland, Københavns Omegn og Vestjylland. Ledighedsfaldet har relativt set været størst i Vestjylland og mindst i København By.

- Der er fortsat stor forskel på ledigheden i de forskellige regioner i Danmark, hvilket tyder på, at mobiliteten i arbejdsstyrken ikke er høj nok. Derfor er det vigtigt, at politikerne sikrer, at rådighedsreglerne bliver administreret efter lovens ånd, for det halter tilsyneladende i dag, siger Lars Storr-Hansen.