Hr. og Fru Jensen svigter iværksætterne

Årets GEM-rapport viser, at alt for få danskere involverer sig finansielt i at hjælpe iværksættere med at starte op.

Har du slået hul på sparegrisen og investeret kapital i den virksomhed, som din nabo, kusine, kollega eller søn har startet op?

Kun de færreste danskere kan svare ja til ovenstående spørgsmål. I USA, eller på Island, er der en helt anden villighed hos almindelige mennesker til at investere lidt af sine midler i venner eller families iværksætter-virksomhed.

"Der er forskel på Hr. og Fru Jensen og Hr. og Fru Anderson. Det private folkelige engagement i opstart og innovation er meget forskelligt fra USA og til Danmark," siger professor Torben Bager.

For første gang har GEM-rapporten fået et indblik i, hvordan den finansielle underskov under pengeinstitutter og venturefonde fungerer - og her lever forestillingen om risikovillige amerikanere op til sit rygte, mens danskerne holder sig til det sikre og kun sjældent skyder kapital direkte i virksomheder startet af venner eller familie.

"Der er mange danskere, der har den form for speciel finansieringskilde, i form af penge fra deres private netværk, i deres opstarter. Men den andel af danskerne, der er med til at lave investeringer, den er lille sammenlignet med bl.a USA og Island," siger Torben Bager.

Der er, relativt set, dobbelt så mange islændinge som danskere, der skyder kapital i virksomheder, som deres venner eller familie er ved at starte op.

Heller ikke de danske pensionskasser kan være med, når man sammenligner dem med eksempelvis pensionskasser i USA. Her investeres en langt større del af den samlede pensionsformue i venturefonde, som investerer i iværksætter-virksomheder, sammenlignet med den andel som de danske institutionelle investorer skyder i venturefondene.