Hovsa! Østeuropæisk regering sidder pludselig på Bitcoins for 20 milliarder kroner

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: WALLACE WOON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Velkommen til en ny uge, der umiddelbart tegner til at blive stille på erhvervsnyheder. Et årsregnskab fra SAS tirsdag må bestegnes som højdepunktet, men meget kan som bekendt ske, og Business.dk skal nok holde dig orienteret hele ugen.

Bitcoin er på manges læber for tiden med enorme stigninger, og flere mærkværdige historier dukker op, der alle er en del af en fortælling om en ustyrlig valuta, som udfordrer de gamle systemer.

1
Regerings beslaglagte Bitcoins kan fjerne en femtedel af gælden

Bulgariens regering sidder lige nu på en overraskende stor portion Bitcoins, der med de seneste måneders vilde stigninger, kan fjerne en femtedel af det europæiske lands gæld. Tilbage i maj beslaglagde myndighederne Bitcoins til en værdi af 500 millioner dollars i forbindelse med en stor aktion mod organiserede kriminalitet. Det skriver flere internationale medier.

Prisen på Bitcoins er bare buldret op, og derfor er Bulgariens andel af Bitcoin nu steget til hele 3,3 milliarder dollars svarende til cirka 20 milliarder kroner. På nuværende tidspunkt vides det dog ikke, hvad myndighedernes planer med de mange Bitcoins er.

Det enorme fokus på netop Bitcoins fortsætter. Handel med kryptovalutaen bitcoin blev søndag aften lokal tid indledt på den anerkendte futures-børs Chicago Board Options Exchange (CBOE). Åbningskursen for en bitcoin var ifølge nyhedsbureauet AFP fastsat til 15.000 dollar, men der gik ikke mange minutter, før prisen var oppe i næsten 16.000 dollar. Efter fire timers handel var kursen steget til 18.010 dollar ifølge nyhedsbureauet AP.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Alarmfirma kritiseres for at gamble med sikkerheden

Landets største forhandler af privat­alarmer, Verisure, beskyldes af en stribe tidligere og nuværende medarbejdere for at gamble med sine kunders sikkerhed.

Verisure, der tidligere hed Dansikring Direct, har i dag flere end 100.000 privatkunder over hele landet og er sammen med G4S landets suverænt førende sælger af alarmsystemer til private og erhverv.

Siden den nuværende adm. direktør, Rasmus Busk, ankom til virksomheden i 2015, har Verisure fra hovedsædet i Glostrup haft vækstrater på mere end 80 procent, og i det seneste regnskab for 2016 blev der omsat for knap 300 millioner kroner. Medarbejderstaben er i samme periode vokset fra 150 til 400 fastansatte.

Business.dk anbefaler

Business Boost-vinder lancerer med succes i New York: »Vi er blevet overrendt med kufferter«

3« vil stjæle erhvervskunder fra mobilkonkurrenter

»Der er Louis Vuitton, der er Giorgio Armani, og der er Petersen Tegl«

3
Transportkæmpe kører tættere på børsen

Transportvirksomheden NTG, Nordic Transport Group, buldrer nærmere en børsnotering på fondsbørsen i København i foråret 2019. Det skriver dagbladet Børsen.

Virksomheden, der i de seneste år er vokset fra en række af de største konkurrenter ønsker at fortsætte væksten, men har svært ved at se omsætningen komme op over de 5 mia. kr. uden tilførsel af fremmed kapital.

Jørgen Hansen og den øvrige ejerkreds har været i dialog med flere kapitalfonde de seneste par år, der har været villige til at købe en del af virksomheden. Det er dog ikke blevet til noget, da ejerne er bange for, at et kapitalfondsejerskab kan ødelægge den særlige kultur, der ifølge stifter og adm. direktør Jørgen Hansen præger selskabet.

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

4
Investeringsforeninger klar med rekordudlodninger

Investeringsforeningerne forbereder sig på meget store milliardudlodninger til deres medlemmer. Det skriver Finans.dk

En foreløbig opgørelse fra medio november fra seks af de største foreninger viser, at udbytterne vil overgå seneste udlodninger med flere længder.

Danske Invest, BankInvest, Sydinvest, Nykredit Invest, Multi Manager Invest og Jyske Invest venter tilsammen at skulle udbetale udbytter på 20,5 mia. kr. fra de udbyttebetalende afdelinger efter forårets generalforsamlinger. I år lå tallet på knap 11,5 mia. kr.

Det holder investorerne øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden holder øje med følgende 3 ting i dag:

  • Vi får en stille dag uden de helt store sværvægtere på datafronten. Den amerikanske jobrapport i fredags har givet positiv stemning her til morgen, men ellers vil dagen i dag være præget af en afventende stemning ift. de mange begivenheder, centralbankmøder og økonomiske data senere på ugen.
  • Med knapt så meget på agendaen får investorerne mulighed for at følge NAFTA-forhandlingerne. Forhandlere fra USA, Canada og Mexico mødes i Washington i løbet af dagen. Det forventes ikke at der kommer de store ting på bordet, men mødet forventes at skulle give lidt fremskidt mod årsafslutningen. Det skal ses om et midtvejsmøde inden 6. runde af forhandlingerne løber af staben i slutningen af januar 2018.
  • Brexit-diskussionerne vil fortsætte i dag, og investorerne vil følge dem for at få bl.a. indikationer på en transitionsaftale. Selvom der går længe endnu, før vi har en endelig aftale på plads, vil forhandlingerne være et tema i ugens løb efter forhandlingsgennembruddet i sidste uge.

Det sker i dag:

kl 8.00: Danmark: Forbrugerpriser
kl 8.00: Danmark: Betalingsbalance
kl 8.00: Danmark: Handelsbalance
Regnskab Q3: TKD

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder ligger med stigninger mandag, hvor opmuntrende beskæftigelsesdata fra USA sendte S&P 500-indekset i rekord fredag trods en vis svækkelse tidligere på ugen.

Nikkei 225 +0,4
Topix +0,3
Hongkongs Hang Seng +0,5
China Shanghai Composite +0,4
China CSI 300 +0,9
Taiwan Taiex +0,7
Sydkoreas Kospi +0,2
Indiens BSE Sensex +0,3
Singapores STI +0,6
Sydney ASX 200 +0,1