Hovedstadsområdet udklækker flest iværksættere

Skoler fra kommunerne Solrød og Greve syd for København topper listen over skoler, hvor flest afgangselever er blevet iværksættere.

I sidste skoleår mødte over ti procent af elever i grundskolen iværksætteri i undervisningen, og det er en tredobling på fire år. Iværksætteri er nu på skemaet i alle kommuner, men endnu ikke i alle skoler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være en risikabel affære at starte sin egen virksomhed, og noget tyder på, at viljen til at springe ud i et liv som selvstændig er mindst i Jylland og på Fyn.

En ny analyse udarbejdet af Danmarks Statistik for Erhvervsstyrelsen viser, at jyske og fynske skoler generelt fostrer færre iværksættere end de sjællandske. Helt i top ligger skolerne i hovedstadsområdet.

Analysen, der dækker mere end to millioner danskere, som har færdiggjort 9. klasse i perioden fra 1980 til 2011, ser på virksomheder, der er blevet etableret fra 2006 til 2011. I toppen af listen over skoler, der udklækker flest iværksætter, finder man skolerne i de københavnske omegnskommuner Solrød, Greve og Gentofte.

Ifølge vicedirektør Anders Hoffmann fra Erhvervsstyrelsen tyder alt på, at det ikke kun er forældres baggrund og værdier, som påvirker et ungt menneske i retning at blive iværksætter. Også skolen, venner og det lokale samfund spiller en rolle, og ifølge vicedirektøren er forskellene mellem skolerne stor.

»Noget af forskellen kan forklares ud fra forældres baggrund. Men jeg er sikker på, at vi også ser, at visse skoler gennem deres værdigrundlag og deres tilgang til undervisning udvikler de værdier hos børnene, som senere i livet gør dem til iværksættere,« siger han i en skriftlig kommentar.

I sidste skoleår mødte over ti procent af elever i grundskolen iværksætteri i undervisningen, og det er en tredobling på fire år. Iværksætteri er nu på skemaet i alle kommuner, men endnu ikke i alle skoler.

Ifølge en rapport fra OECD er antallet af nye virksomheder i Danmark faldet med knap en fjerdedel i løbet af de seneste fem år.