Hovedstadens virksomheder ansætter højtuddannede udlændinge i stor stil

De seneste to år har otte ud af ti virksomheder ansat udenlandske medarbejdere. Langt hovedparten af dem er højtuddannede, viser ny analyse.

Foto: Erik Refner.
Læs mere
Fold sammen

Virksomhederne i hovedstaden kigger i stadig stigende grad uden for landets grænser for at finde den højtkvalificerede arbejdskraft, som de mangler.

Inden for de sidste to år har otte ud af ti store virksomheder med mere end 250 ansatte i Region Hovedstaden ansat internationale medarbejdere. I hver anden virksomhed (49 pct.) er hovedparten af de internationale medarbejdere højtuddannede. Kun i hver femte virksomhed er der en overvægt af ufaglærte internationale medarbejdere.

Det viser en ny udgave af Region Hovedstadens Vækstbarometer.

Det er især de store internationale virksomheder og eksportvirksomheder, der henter højtuddannet international arbejdskraft til hovedstaden.

»Arla er en global virkosmhed med hele verden som marked, og derfor er der brug for medarbejdere, som forstår og kan operere internationalt. Det er det globale mindset, vi er ude efter,« siger Nathalie Knight, koncernfinansdirektør i Arla, i en pressemeddelelse.

Arla arrangerede mandag sammen med Region Hovedstaden og Copenhagen Capacity en talentkonference, hvor 150 globale talenter fra 63 forskellige lande mødtes med store danske virksomheder som Arla, Maersk, COWI og Unity Technology i København. Talenterne har især baggrund i ingeniørfag, økonomi og teknologi, og de fleste kommer fra lande som Tyskland, USA og Kina.

Ifølge adm. direktør for Copenhagen Capacity, Claus Lønborg, er der hård konkurrence om de internationale talenter. I Europa kæmper København især med byer som Stockholm, Amsterdam og Hamborg.

Den gode nyhed er imidlertid, at hvis først det lykkes at trække internationale medarbejdere til Danmark, så er der også en god sandsynlighed for, at de bliver hængende i Danmark.

En ny undersøgelse fra Copenhagen Capacity blandt knap 300 herboende internationale studerende og nyuddannede kandidater viser, at de internationale talenter ønsker at blive og gøre karriere i Danmark. 94 pct. svarer, at de ønsker at blive på grund af den høje danske livskvalitet, mens 89 pct. angiver den danske arbejdskultur og 77 pct. særligt attraktive jobmuligheder som årsagen.

»Når først de er her, vil de i reglen gerne blive. Det skal vi hjælpe dem med, når nu vores virksomheder og vores vækst har brug for dem,« udtaler Carsten Lønborg.