Hovedstaden skruer op for jobfesten

Der er fuld tryk på det københavnske arbejdsmarked. Kommunen fordobler nu målsætningen og regner med, at der bliver skabt 45.000 nye private arbejdspladser fra 2010 til 2020. Målet kan sagtens nås, mener Dansk Erhverv.

Der er fuld tryk på det københavnske arbejdsmarked. Kommunen fordobler nu målsætningen og regner med, at der bliver skabt 45.000 nye private arbejdspladser fra 2010 til 2020. Målet kan sagtens nås, mente Dansk Erhverv mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu bliver der for alvor skruet op for musikken ved jobfesten i Hovedstaden. Københavns Kommune har hidtil haft en målsætning om, at der skal skabes 20.000 nye job i årene fra 2010 og til 2020. Men der er så meget tryk på i København, at målsætningen bliver sat op til 45.000 nye private arbejdspladser.

Hvis den målsætning nås, vil det betyde, at omkring hvert femte nye job i Danmark i de kommende år vil blive skabt i Københavns Kommune. Det er borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Anna Mee Allerslev (R), der melder ud med de ny forventningerne, som skal behandles i Borgerrepræsentationen.

»Vi har regnet på det, og den målsætning, vi satte under lavkonjunkturen, var for lav og uambitiøs. Dels på grund af det potentiale. byen har. dels på grund af de mange nye indbyggere, som kommer til kommunen. De skal have et job. Det samme skal de mange, som stadig er ledige, men det kræver noget at få de sidste med,« siger Anna Mee Allerslev.

For at sætte skub i udviklingen har hun 11 forskellige initiativer med, når budgetforhandlingerne for 2017 for Københavns Kommune begynder i denne uge. Initiativerne kommer til at koste 57 mio. kr. i alt over fire år, og omfatter blandt andet en indsats for at få flere ledige akademikere i arbejde.

Desuden satser kommunen på, at hovedstaden skal komme til at stå stærkere som kongresby, og at København i højere grad bliver hjemsted for store virksomheders nordiske hovedkvarterer.

»Hvis vi bare læner os tilbage og gør ingenting, vil udviklingen i sig selv skabe 36.000 nye arbejdspladser. Det er godt, men vores indsats skal gøre en forskel. Stockholm ligger foran os, når det gælder økonomisk vækst, og det er ærgerligt. Som by har vi et godt brand, og med Københavns Lufthavn har vi nogle rigtigt gode rammevilkår for erhvervslivet.Men vi skal sætte os nogle klare mål for at komme endnu videre,« siger Anna Mee Allerslev.

Økonomisk lokomotiv

Tal fra Dansk Erhverv viser, at der har været fuld tryk på det københavnske arbejdsmarked i flere år. Fra 1. kvartal 2011 og til starten af i år er der kommet 16.600 nye job i den private sektor i hovedstaden. Ledigheden i Københavns Kommune er samtidig raslet ned de senere år og ligger nu på 4,27 pct.

Der er derfor færre ledige hænder til at tage de nye job. Alligevel tror cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian på, at det er meget realistisk for kommunen at nå målsætningen.

Han mener, at ledigheden kan falde lidt mere fra det nuværende niveau. Resten af personerne til at udfylde de mange nye job skal komme fra et udvidet arbejdsudbud. Dels på grund af tilflytning til hovedstaden dels på grund af de reformer, Folketinget har vedtaget de senere år.

»København har økonomisk set – ligesom andre storbyer i den vestlige verden – været det store lokomotiv. Den type arbejdspladser, der skabes i disse år, ligger typisk i byerne. Vi skal derfor gerne have København til at skabe mange arbejdspladser, og jeg er såmænd ikke sikker på, at man er særligt ambitiøs i kommunen,« siger Steen Bocian, der spørger, i hvilket omfang kommunen behøver at være ambitiøs.

»Erhvervsklimaet er jo i høj grad bestemt af landspolitik, men det er selvfølgelig vigtigt, at kommunerne også søger at lette erhvervslivets vilkår, så det er nemt at drive virksomheder. Her mener jeg, at de fleste analyser på kommuneniveau viser, at Københavns kommune kunne lære meget af kommunerne på for eksempel Ikast-Herning-kanten,« siger Steen Bocian.

Han fremhæver, at udviklingen med, at omkring hver femte nye job bliver skabt i København, har været gældende siden 2011.

For ensidigt fokus

Hos både Håndværksrådet og a-kassen Akademikerne lyder der rosende ord, fordi Anne Mee Allerslev vil ind og kæmpe for at få flere af de ledige akademikere i job. Der er i øjeblikket omkring 5.000 ledige akademikere i København. Og kommunen satser på at få flere af dem i arbejde via to initiativer:

Dels skal flere højt uddannede ud i de små og mellemstore virksomheder, dels skal flere kandidater fra universiterne starte deres egen virksomhed.

»Københavns ambition er al ære værd, og hvis kommunen lykkes med at få flere højtuddannede ud i hovedstadens små og mellemstore virksomheder, vil det uden tvivl give virksomhederne et konkurrencemæssigt løft,« siger direktør i Håndværksrådet Ane Buch, der dog også har et forbehold.

»Vores eneste anke er det lidt for ensidige fokus på iværksættervirksomheder. Iværksætteri er meget værdifuldt, men hvis målet er at skabe flere københavnske arbejdspladser, vil det være forkert at overse de mange allerede eksisterende SMVer (små og mellemstore virksomehder,red.), der traditionelt skaber rigtigt mange nye job og langt de fleste lærepladser,« siger Ane Buch.

Formanden for Akademikerne Lars Qvistgaard påpeger, at problemerne med ledige nyuddannede kandidater i København vil blive større i den kommende tid. Det skyldes, at fremdriftsreformen presser de unge hurtigere gennem deres uddannelse og ud på arbejdsmarkedet. Derfor skal der hurtigt skabes job til fler. Og i den sammenhæng kan det være en god ide at få nogle af de nyuddannede kandidater til at starte egen virksomhed, mener Lars Qvistgaard.