Hovedstaden bedst for iværksættere – Syddanmark værst

Iværksætteri. Set på de fem nye regioner er det mest frugtbart at dyrke iværksættertilværelsen i Hovedstaden. Syddanmark halter efter.

Højere uddannelse og voksnes kompetencer for entreprenørskab står særlig stærkt i Hovedstaden. Det samme gør sig gældende for den kulturelle prestige af erhvervet som entreprenør, erkendelsen af muligheder og netværket af opstartere.

GEM-rapporten om iværksættere i Danmark fastslår, at hovedstaden er det mest ideelle område i Danmark til at skyde en opstartsvirksomhed af sted.

Ifølge rapporten er hovedstadens entreprenører mere orienteret mod innovation og eksport, så derfor har regionen netop særlig omfangsrige volumener af til dels innovations-entreprenørskab, eksportentreprenørskab og vækst-entreprenørskab.

På andenpladsen følger Region Nordjylland, der til forskernes overraskelse slog det midtjyske, hvor Aarhus er den helt store dynamo.

- Med landets sekundære metropol, Århus, til at dominere Region Midtjylland, skulle vi forvente, at Midtjylland ville have det næststørste omfang af entreprenørskab. Forventningen viste sig ikke at holde stik, og mon ikke det skyldes at dominansen af metropolen ikke rækker tværsover den brede region, lyder det i rapporten, der er skrevet af lektor Thomas Schøtt fra Syddansk Universitet.

Nummer tre er Region Sjælland og bundplaceringen bliver indtaget er af Syddanmark. Der er dog en forventning om, at bundproppen fremover vil rykke frem, da der i dag er en ret stor opstartsrate og investeringslyst.