Hovedmistænkt i stor svindelsag fik slettet gæld for 114,5 millioner kroner

Mens der ifølge politiet blev svindlet for en halv milliard kroner, fik hovedmistænkt gældssaneret 114,5 millioner kroner i Sø- og Handelsretten.

Foto: Casper Christoffersen

Trods hårde protester fra kreditorerne valgte Sø- og Handelsretten i januar sidste år at sætte en streg over en 44-årig forretningsmands gæld på 115 millioner kroner.

Den 44-årige dansk-pakistaner fik nedsat sin gæld med 114,5 millioner kroner, samtidig med han ifølge politiet var i fuld gang med at svindle statskassen for op mod en halv milliard kroner.

Det viser DR Nyheders research af den såkaldte Operation Greed, hvor et netværk på 18 personer er sigtet for på to år at have stået bag omfattende svindel med moms, skat og afgifter.

- Jeg bliver dybt forarget, og jeg kan ikke forstå, at man fra skifterettens side kan gå med til at give ham gældssanering. Der er så mange signaler fra kurator om, at der er nogle uregelmæssigheder, siger Søren Engers, der er momsdirektør i konsulenthuset Timegruppen.

Den 44-årige dansk-pakistaner opbyggede i 00'erne en stor formue på særligt ejendomsinvesteringer og leasing af biler.

Men i 2013 væltede korthuset, og han gik konkurs med en række selskaber og en omfattende gæld til især Nykredit, der havde overtaget hans store låneengagementer fra Forstædernes Bank.

Men kuratorens undersøgelse af boet viser, at ikke alt i dansk-pakistanerens selskaber var foregået efter bogen.

Bilag var forsvundet i en brand, og et varelager på 40 luksusbiler var væk. Samtidig var der ifølge kurator Boris Frederiksen foregået snyd med bilafgifter.

- Det var begrænset, hvor dybt vi kunne komme ned i hans transaktioner. Han havde blandt andet været ejer af et selskab, der leasede luksusbiler ud. Det selskab havde i henhold til seneste årsrapport rådet over omkring 40 luksusbiler. Men på konkurstidspunktet var de her luksusbiler forsvundet, siger Boris Frederiksen, der er advokat og partner i Poul Schmith Advokatfirma.

De kriminelle forhold underrettede han politiet om.

Da den svindelmistænkte et år efter sin konkurs søgte om gældssanering, protesterede Boris Frederiksen derfor højlydt på vegne af de mange kreditorer, som dansk-pakistaneren skyldte penge, primært Nykredit som havde 110 millioner kroner til gode.

- Vi syntes godt, man kunne have ladet gældssaneringen afhænge af den politimæssige efterforskning, siger han.

- Og hvis man så i øvrigt lægger til grund, at der er mangel på transparens hen over hele den økonomiske situation for den pågældende, så kan man godt fra retten sige, at man kunne lade gældsafgørelsen afhænge af den politimæssige efterforskning.

Til Sø- og Handelsretten fortalte den 44-årige mand, at han ikke ejede noget som helst og nu var lønarbejder i sin brors ejendomsselskab.

Men ifølge Boris Frederiksen ankom dansk-pakistaneren til retten i en Bentley og mødte op med både Louis Vuitton-tasker og dyre designer-ure:

- Nu skal det hele ikke gå op i, hvilke biler man kører. Men vi kunne jo konstatere, at han til gældssaneringsmøder i skifteretten ankom i en Bentley.

Retsdokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, viser, at en advokat fra Poul Schmith Advokatfirma i november 2015 fortalte retten, at han observeret dansk-pakistaneren på Copenhagen Casino, hvor han havde spillet for store beløb og viste sig frem med dyre smykker og ure.