Hold på hat og briller - dansk økonomi i den gule føretrøje

Aktierne stiger, boligpriserne stiger, mens arbejdsløshed og konkurser falder. Det er svært at bevare pessimismen, så hold på hat briller – økonomien ræser faktisk af sted.

Hold på hat og briller. Dansk økonomi buldrer afsted. Fold sammen
Læs mere

Man kan ikke just sige, at væksten er kommet snigende. Tidligere økonomiminister Margrethe Vestager lovede markant vækst og fremgang for nu snart mange år siden, dengang hun endnu »blot« var minister i Danmark. Hver gang skuffede tallene fra Danmarks Statistik imidlertid. Men nu skulle det så være ganske vist: dansk økonomi har det super. Og spørgsmålet er ikke, om vi runder en årlig BNP-vækst på to procent, men hvornår vi gør det.

Godt nok er vi nu rullet ind i den første, stille ferieuge, men det kan alligevel blive en ganske heftig uge. Herhjemme kommer der friske nøgletal for arbejdsløsheden, for boligpriserne samt for boligsalget og bilsalget. Et kvalificeret gæt er, at disse nøgletal næppe vil skuffe, men tværtimod vise sig fra deres bedste side. Signaler, der samtidig vil være sød musik for privat­forbruget, som hidtil har skuffet.

Cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt siger således til Finans.dk, at bankens vækstprognose på to procent for hele 2017 nok er »lidt i underkanten«, som han udtrykker det. »Det tegner klart til, at 2017 bliver det stærkeste vækstår i opsvinget indtil nu.«

Denne uge er også den første uge i det nye aktiehalvår. Første aktiehalvår endte med fortsat stærke stigninger. I København steg aktieindekset for de store C20-selskaber med omkring ti procent.

Det store spørgsmål er, om det kan fortsætte i andet halvår 2017. Den kommende stille business-uge vil næppe give klare svar på det spørgsmål, men skjules kan det ikke, at stadigt flere aktieeksperter ser ind i det andet halvår 2017 med en vis ængstelse. Nok venter virksomhederne generelt at fortsætte de gode takter med stigende overskud, men især i USA følger man spændt signalerne for, hvornår og hvordan centralbanken FED vil indfase de nye, højere rentesatser. Det er en øvelse aldrig set før i verdenshistorien.

Halvårsregnskaberne, først fra USA, kommer dumpende i de kommende uger – i Danmark dog først i august. Forventningerne er presset op, så der skal ikke mange negative afvigelser til for at sætte sig spor på aktiemarkedet.

Politisk er det en stor uge. Ikke i Danmark – de danske politikere er på vej i hænge­køjerne – men derimod på den verdens­politiske scene. Og igen kommer den amerikanske præsident, Donald Trump, i centrum. Det sker på det stort anlagte G20-møde i Hamborg for verdens største og stærkeste økonomier.

Her kan det blive hedt både inde og ude. Der er annonceret store demonstrationer i forbindelse med topmødet, og tysk politi har tilkaldt forstærkninger fra nær og fjern for at kunne styre begivenhederne.

Inden døre vil interessen samle sig om det private møde mellem Ruslands præsident, Vladimir Vladimirovitj Putin, og USAs Donald John Trump. Er Putin og Trump gode venner – eller dødsfjender? Tweets fra Trump har efterladt den globale offentlighed i vildrede. Derfor vil de politiske analytikere givetvis røntgenfotografere hvert et tweet, hvert et håndtryk og hvert et udtryk især fra disse to.

Læsere, der har set Oliver Stones mange timers samtaler med Putin på TV, vil nok næppe forvente klokkeklare udmeldinger fra den snedige russiske præsident, der i Stones-udsendelserne var smart til at glide af på de »svære«, kritiske spørgsmål.

Dagen i forvejen er Trump på besøg i Polen, en af de fremskudte poster mod Rusland i NATO-samarbejdet. Fra officiel amerikansk side er budskabet, at Trump ved den lejlighed vil cementere en-for-alle-og-alle-for-en-sammenholdet. Men ingen ved, om den amerikanske præsident ved den lejlighed også vil lufte utilfredshed med europæernes bidrag til NATO-festen eller andet, som kan forstyrre freden i Hamborg.

Den officielle titel på det tyske formandskabs G20-møde lyder: »Udformning af en sammenkoblet verden.« Præcis hvad det betyder, kan være svært at tyde, men i takt med, at netop USA har signaleret at ville kigge mere indad og mindre udad, er det et signal fra Europa og især Tyskland om, at EU må påtage sig et større ansvar for at »styre verden.«

Så mens vi i Danmark er gået på ferie og på evt. kedelige regnvejrsdage i denne uge kan følge med i de indledende Tour de France-etaper og Wimbledon-runder, er der anderledes hektisk aktivitet i den øvrige del af verden.

Jens Chr. Hansen er Berlingske Business’ erhvervskommentator