Holck-sagen spøger stadig: Indisk minister droppede besøg i Danmark

For første gang i næsten fem år skulle en indisk minister have været på officielt besøg i Danmark. Mødet blev i sidste øjeblik aflyst af inderne med sygdom som begrundelse. I stedet mødtes den indiske minister med en fransk minister. Det diplomatiske forhold mellem Danmark og Indien synes fastfrosset efter sagen om Niels Holck.

Den indiske minister for byudvikling, Venkaiah Naidu (til højre i forreste række), skulle have været på besøg i København i denne uge, men en diplomatisk strid fik ham til at aflyse. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag aften i forrige uge skulle den indiske minister for byudvikling, Venkaiah Naidu, være landet i Københavns lufthavn. Tirsdag til torsdag var der planlagt møder hos i alt seks ministerier, men besøget blev aflyst blot få dage før.

Den officielle begrundelse til det danske udenrigsministerium var, at den pågældende minister var blevet syg. Venkaiah Naidu var dog rask nok til at deltage i arrangementer hen­ over weekenden, og til at mødes med den franske minister for Industri, Christophe Sirugue, på det tidspunkt, da han ellers skulle have været til reception i Asia House i København.

»Når en minister bliver syg på denne her måde, kan jeg kun forestille mig, at man på et lidt højere plan i det indiske udenrigsministerium har meddelt, at et officielt ministerbesøg i Danmark ikke er nogen god idé. Den indiske byudviklingsminister har sandsynligvis ikke været opmærksom på den diplomatiske situation mellem Danmark og Indien,« siger professor Jørgen Dige Pedersen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Det indiske udenrigsministerium lægger ikke skjul på det iskolde forhold til Danmark på grund af sagen om våbensmugleren Niels Holck, som Danmark har afvist at udlevere.

»Det dansk–indiske forhold er fortsat påvirket af den manglende udlevering af Niels Holck aka Kim Davy for hans involvering i våbennedkastningssagen,« skriver det indiske udenrigsministerium i en udenrigspolitisk rapport fra 2015-2016 til det indiske parlament.

En vigtig handelspartner

Søren Holm Johansen, koncerndirektør for Rambøll, er ærgerlig over ministerens afbud:

»På politisk niveau har det stor betydning, at man har haft anstrengte relationer i en periode. Det ville givetvis have været til fordel for Rambøll og andre virksomheder, hvis vi havde haft lige så mange ministerbesøg i Indien, som der har været i Kina i de seneste tre-fire år,« siger han.

Indien er en vigtig samarbejdspartner for Danmark. Indien er den G20-økonomi med den højeste vækstrate. IMF – Den Internationale Valutafond – forudser en vækst på 7,6 procent i 2016 og 2017. Indiens regering fokuserer i øjeblikket på betydelige offentlige investeringer, og den har afsat et beløb svarende til 100 milliarder kroner til udvikling af såkaldte Smart Cities over de kommende fem år. Hovedansvaret er placeret ved Venkaiah Naidu og Ministeriet for Byudvikling, som har afsat cirka 50 milliarder kroner til projektet.

»Inden for området med Smart Cities kunne vi sagtens have haft glæde af danske ministre, der kunne komme ud og åbne døre op på tilsvarende vis som tyske, svenske og japanske ministre, der har været ude og hilse på i de indiske byer. Så ja, indirekte har konflikten haft en betydning. Men det er umuligt at sætte tal på og gøre op i konkret forretning,« siger Søren Holm Johansen fra Rambøll.

Netop Smart Cities var sat på dagsordenen på det møde i Energi-, Forsyning- og Klimaministeriet, hvor Lars Christian Lilleholt (V) skulle have talt med Venkaiah Naidu om bæredygtig byudvikling, inklusive vedvarende energi og energieffektivitet og danske kompetencer inden for dette område.

Smart Cities-programmet er et eksempel på et felt, hvor danske virksomheder er kendt i hele verden for at kunne levere knowhow og smarte løsninger, inden for netop intelligent byplanlægning, grøn energi, transport, digital administration og affalds- og vandhåndtering.

Inderne er principfaste

Dansk Industri har oprettet kontor i Mumbai og er opmærksom på de diplomatiske spændinger mellem Danmark og Indien:

»Vi glæder os selvfølgelig til, at det bliver fuldstændig løst, så vi får endnu et redskab i værktøjskassen, så vi kan lave fremstød på en større skala, men det skal understreges, at vi både fra dansk og indisk side også p.t. er særdeles aktive i forhold til erhvervsarrangementer og sektorfremstød,« siger Kunal Singla fra Dansk Industris kontor i Mumbai.

Det indiske ministerbesøg ville have været det første officielle besøg i Danmark i næsten fem år. Til sammenligning var der mellem 2008 til 2010 i alt ti ministerbesøg mellem de to landes regeringer. Et indisk ministerbesøg i Danmark kunne derfor have været begyndelsen til en optøning af det fastfrosne diplomatiske forhold, som har været en kendsgerning, siden Niels Holck–udleveringssagen i 2011.

»Inderne er principfaste, og de taber ikke noget ved at have et dårligt diplomatisk forhold til Danmark. Der mangler et indisk incitament. Konflikten bliver ikke løst, uden at den skal kunne sælges som en udenrigspolitisk gevinst for inderne. En mulig løsning på konflikten kunne være, hvis Niels Holck af egen drift rejste til Indien og indvilligede i en retssag. Men det gør han nok næppe,« siger Jørgen Dige Pedersen fra Aarhus Universitet.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de indiske myndigheder.