Højteknologifond satser på mobilteknologi i Aalborg

Højteknologifonden har uddelt 171 millioner kr. til 11 nye højteknologiske projekter. Største delen af pengene bliver investeret i at give Aalborg et comeback som internationalt centrum for den nyeste mobilteknologi.

Foto: Peter Clausen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med sin hidtil største enkeltbevilling på 45 millioner kr. håber Højteknologifonden at kunne give Aalborg et comeback som centrum for udvikling af den nyeste teknologi til mobilkommunikation, også kaldet 4. generations mobilteknologi eller slet og ret 4G.

Alt i alt uddeler Højteknologifonden 171 millioner kr. til 11 forskningssamarbejder mellem private virksomheder og universiteter. Heraf går 45 millioner kr. går til et projekt, som skal udvikle en testplatform for en ny, hurtigere trådløs mobilteknologi, som skal afløse den nuværende 3G-teknologi.

Giver Aalborg comeback
Bag projektet, der har et samlet budget på 90 millioner kr., står den internationale chipproducent Infineon Technologies afdeling i Aalborg, Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet og amerikanske Agilent Technologies, som er verdens største virksomhed inden for testudstyr til mobilkomunikation.

Som en del af projektet etablerer Agilent en udviklings- og testafdeling i Aalborg. Den nye afdeling og den samlede investering på 90 millioner kr. er en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til nordjysk mobilindustri, der er hårdt ramt af, at Motorola for nylig lukkede sin udviklingsafdeling i Aalborg og fyrede 300 ingeniører.

”Nordjylland har gennem mange år været en drivkraft i udviklingen af nye trådløse teknologier. Men vores nye platform gør vi klar til at indtage en førerposition på 4G,” siger Preben Mogensen, der er professor ved Aalborg Universitet og en af forskerne bag projektet.

Højteknologifonden håber da også med sin bevilling til det nordjyske projekt at kunne give Aalborg et comeback i den absolutte internationale top inden for mobilteknologi.

Skizofreni og intelligent beton
Udover det nordjyske projekt, har Højteknologienfonden blandt andet doneret 15 millioner til H. Lundbeck og deCode Genetics Inc., der sammen med Skt. Hans Hospital vil finde frem til en bedre behandling af skizofreni, mens biotekselskabet Exiqon får 24 millioner kr. til udvikling af en blodscreening af tarmkræft.

Danisco får otte millioner kr. til at skaffe os af med phtalater, ligesom der også er bevilget penge til udvikling af nye robotter, mere effektiv solenergi, intelligent beton, en ny intellegent sprøjtebom, som skal nedbringe landbrugets pesticidforbrug, udvikling af energi fra vibrationer, ny læserteknologi og en selvrensende aluminiumsoverflade.