Højere lønstigninger presser dansk økonomi

Ledigheden er presset ned under 100.000 mennesker - og der er et udtalt pres for øget løn i såvel den offentlige som den private sektor, siger Danske Banks cheføkonom.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har her til morgen offentliggjort lønstatistik for 2. kvartal der viser, at lønpresset er svagt tiltagende i dansk økonomi.

Lønomkostningerne er steget med 3,9 procent over det seneste år - det er 0,5 procent-point mere end i 1. kvartal og det højeste niveau siden begyndelsen af 2003.

Baggrunden for den øgede lønvækst er primært pensionsregulering, påpeger cheføkonomi i Danske Bank Steen Bocian, der samtidig ikke er i tvivl om, at lønpresset har været tiltagende over de seneste år.

I dagens lønstatistik er omfanget af effekterne fra de lokale lønforhandlinger kun medtaget i beskedent omfang, da de først kom sent i gang i år - og derfor vil det først kunne ses i lønudviklingen i 2. halvår:

"Kigger vi fremad, så venter vi et tiltagende lønpres over de kommende år. Ledigheden er presset ned under 100.000 mennesker - og der er et udtalt pres for øget løn i såvel den offentlige som den private sektor. Vi venter derfor at lønvæksten i 2008 vi nå op over 4,5 procent," siger Steen Bocian.

Sydbank: Tæt på overophedning Hos Sydbank er reaktionerne på dagens tal en anelse kraftigere end danske Banks, og cheføkonom Jacob Graven mener, at dansk økonomi bevæger sig på grænsen til en overophedning:

"Det højere lønstigninger indikerer, at dansk økonomi bevæger sig på kanten af overophedning," siger han og peger på samme måde som Danske Bank på, at efterårets overenskomstforhandlinger vil ændre billedet:

"Da forårets overenskomstforhandlinger ikke i fuldt omfang indgår i tallene, er der stor sandsynlighed for yderligere stigning i de kommende kvartaler," siger han og fortsætter:

"Danmark mister dermed konkurrenceevne, da lønstigningerne hos vores handelspartnere er betydeligt lavere."