HK vil sætte tidligt ind for fleksjobbere

Styrk indsatsen på et tidligt tidspunkt lyder opfordringen fra HK i forhold til at få sendt færre personer i fleksjob.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En omlægning af ordningen med fleksjob skal have fokus på en bedre tidlig indsats, inden folk bliver sendt på fleksjob. Det mener fagforbundet HK, der advarer mod at tro på at man kan lokke folk i fleksjob til at arbejde mere ved hjælp af en økonomisk gulerod.

Ifølge en undersøgelse, som HK har fået foretaget blandt sine medlemmer, oplever ansatte i fleksjob ikke, at deres arbejdsevne bliver bedre, når de kommer på fleksjob.
"De får netop tilkendt fleksjob, fordi de har en varig nedsat arbejdsevne, og det giver derfor ikke mening at tro, at man økonomisk kan presse dem til at arbejde", siger HKs næstformand Mette Kindberg.

HK advarer dermed om tanker fra blandt andet Arbejdsmarkedskommissionen om at motivere fleksjobbere ved at give dem fuld løn for timerne, men kun dagpenge for de øvrige timer op til en fuld arbejdsuge. I dag bliver de ansatte på fleksjob suppleret op rent lønmæssigt af det offentlige.
"Hvis man forringer fleksjobordningen, vil man blot øge presset på førtidspension", vurderer Mette Kindberg.

Regeringens udspil til en reform for fleksjob og førtidspension er lige på trapperne, og derefter udestår politiske forhandlinger. HK foreslår at man afskaffer den nuværende begrænsning på 52 uger for sygedagpenge.
Det giver et stort pres på at få folk over i fleksjob. Sygemeldte med langvarige lidelser skal have bedre støtte til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, mener man i fagforbundet. Der skal også gøres mere for et bedre arbejdsmiljø, lyder opfordringen fra HK. Og så vil man have genindført en ordning med et tilskud på en tredjedel af den samlede løn til dem, der lige knap kan arbejde på en fuldtidsstilling. De er i dag typisk henvist til at nøjes med deltidsarbejde og lavere indtægter. Endelig opfordrer HK til at beskytte de ansatte i fleksjob bedre og sikre, at arbejdsgiverne følger overenskomsterne på området.

 /ritzau/