Hjort: Hold igen med lønnen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) opfordrer arbejdsmarkedets parter til at holde igen med høje lønstigninger ved de kommende overenskomstforhandlinger på grund af krisen. Bland dig udenom siger fagbevægelsen.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) maner nu til besindighed over for fagbevægelsen og arbejdsgiverne på det private område, som skal forhandle overenskomster i starten af det nye år. Danmarks konkurrenceevne halter, og derfor er tiden ikke til høje lønkrav, mener han.

- Lønstigningerne har i Danmark været højere end i udlandet, hvert år siden 2000. Det har medvirket til at svække danske virksomheders konkurrenceevne, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ifølge ham er det afgørende, at arbejdsmarkedets parter holder igen med lønstigningerne, hvis Danmark skal undgå at miste yderligere konkurrenceevne med tab af arbejdspladser til følge.

- Det altoverskyggende mål med vores indsats er, at flest muligt kommer i beskæftigelse, og det sker bedst, hvis vi er i stand til at producere til konkurrencedygtige priser. Det har både fagbevægelsen, arbejdsgiverne, jeg selv og alle andre en interesse i, siger Claus Hjort Frederiksen.

I fagbevægelsen er man utilfreds med, at finansministeren pludselig begynder at blande sig i de kommende overenskomstforhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter.

- Det er vigtigt, at politikerne blander sig så lidt som overhovedet muligt i overenskomstforhandlingerne. Vi har lang erfaring for, at den danske model er den bedste, og politikere som Claus Hjort Frederiksen har selv rejst rundt og fortalt om modellen i det meste af Europa, siger Thorkild E. Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal.

Han understreger, at Danmark i 2010 får en højere produktivitetsvækst per beskæftiget end i Euro-området.

- Det taler for, at når man øger produktiviteten, så er der også rum til forbedringer for vores medlemmer, siger Thorkild E. Jensen, og tilføjer, at danskernes lønudvikling både skal relatere sig til inflationen og produktivitetsudviklingen.

- Vores ambition er, at medlemmernes realløn udvikler sig positivt, men vi er også meget opmærksom på, at der skal være job til vores medlemmer. Derfor vil vi altid tage situationen i betragtning, og vi er helt opmærksom på, at der er krise og lavkonjunktur. Tidligere har vi også aftalt forbedringer i overenskomsterne, som kan være med til at sikre vores konkurrenceevne. Et godt eksempel er, da vi ved overenskomstforhandlingerne i 2007 prioriterede selvvalgt uddannelse til medlemmerne, siger Thorkild E. Jensen.

Nallerne væk

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet påpeger, at det langt fra er normalt, at en finansminister blander sig i overenskomstforhandlingerne før de er startet.

- Moralen er, at politikere skal holde nallerne væk fra overenskomstforhandlinger. Det er også overflødigt, når Claus Hjort Frederiksen gør det, for fagbevægelsen vil ikke gå efter store lønstigninger. De vil gå efter at få folk i arbejde, siger han, og påpeger desuden, at regeringen selv er ansvarlig for de store lønstigninger.

- De har ladet arbejdsløsheden køre helt ned til halvanden procent, og det er betydeligt mindre, end de lande vi konkurrere med, så regeringen ligger som den har redt, siger han.

I Danmarks største fagforening 3F, ser man også helst, at finansministeren blander sig helt udenom:

- Den danske model bygger på, at arbejdsmarkedets parter selv forhandler overenskomst, så jeg kan ikke forstå, hvorfor finansministeren begynder at blande sig i det. Inden vi har indsamlet alle medlemmernes krav har jeg ingen mening om, hvorvidt vi skal vise tilbageholdenhed eller ej, siger Børge Frederiksen, formand for 3Fs industrigruppe og næstformand i CO-industri.

I Dansk Industri har man vanen tro heller ikke lyst til at kommentere de forestående overenskomstforhandlinger, men administrerende direktør, Hans Skov Christensen udtaler:

- Jeg vil ikke vurdere den fremtidige lønudvikling, men jeg har noteret mig, at der ved de lokale lønforhandlinger aktuelt ikke er meget at give af.