Hjort: Hold igen med lønkrav

Finansminister Claus Hjort Frederiksen opfordrer arbejdsmarkedets parter til at holde igen med høje lønstigninger ved de kommende overenskomstforhandlinger på grund af krisen. Bland dig udenom siger fagbevægelsen.

Foto: Linda Henriksen. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ved tirsdagens finanslovsfremlæggelse.
Læs mere
Fold sammen
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) maner nu til besindighed overfor fagbevægelsen og arbejdsgiverne på det private område, som skal forhandle overenskomster i starten af det nye år. Danmarks konkurrenceevne halter, og derfor er tiden ikke til høje lønkrav, mener han.

"Lønstigningerne har i Danmark været højere end i udlandet, hvert år siden 2000. Det har medvirket til at svække danske virksomheders konkurrenceevne,"siger Claus Hjort Frederiksen.

Ifølge ham er det afgørende, at arbejdsmarkedets parter holder igen med lønstigningerne, hvis Danmark skal undgå at miste yderligere konkurrenceevne med tab af arbejdspladser til følge.

"Det altoverskyggende mål med vores indsats er, at flest muligt kommer i beskæftigelse, og det sker bedst, hvis vi er i stand til at producere til konkurrencedygtige priser. Det har både fagbevægelsen, arbejdsgiverne, jeg selv og alle andre en interesse i," siger Claus Hjort Frederiksen.

I fagbevægelsen er man utilfreds med, at finansministeren pludselig begynder at blande sig i de kommende overenskomstforhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter.

"Det er vigtigt, at politikerne blander sig så lidt som overhovedet muligt i overenskomstforhandlingerne. Vi har lang erfaring for, at den danske model er den bedste, og politikere som Claus Hjort Frederiksen har selv rejst rundt og fortalt om modellen i det meste af Europa," siger Thorkild E. Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal.

Han understreger, at Danmark i 2010 får en højere produktivitetsvækst per. beskæftiget end i Euro-området.

"Det taler for, at når man øger produktiviteten, så er der også rum til forbedringer for vores medlemmer," siger Thorkild E. Jensen, og tilføjer, at danskernes lønudvikling både skal relatere sig til inflationen og produktivitetsudviklingen.

"Vores ambition er, at medlemmernes realløn udvikler sig positivt, men vi er også meget opmærksom på, at der skal være job til vores medlemmer. Derfor vil vi altid tage situationen i betragtning, og vi er helt opmærksom på, at der er krise og lavkonjuntur. Tidligere har vi også aftalt forbedringer i overenskomsterne, som kan være med til at sikre vores konkurrenceevne. Et godt eksempel er, da vi ved overenskomstforhandlingern i 2007 prioriterede selvvalgt uddannelse til medlemmerne," siger Thorkild E. Jensen.

I Danmarks største fagforening 3F, ser man også helst, at finansministeren blander sig helt udenom:

"Den danske model bygger på, at arbejdsmarkedets parter selv forhandler overenskomst, så jeg kan ikke forstå, hvorfor finansministeren begynder at blande sig i det. Inden vi har indsamlet alle medlemmernes krav har jeg ingen mening om, hvorvidt vi skal vise tilbageholdenhed eller ej," siger Børge Frederiksen, formand for 3Fs industrigruppe og næstformand i CO-industri.