Hjemsendt Skat-direktør klager til ombudsmanden

Balladen om ansvaret for den kæmpe skandale om svindel med danske udbytteskat tager nu en ny drejning. Den hjemsendte Skat-direktør Jens Sørensen har klaget til Folketingets Ombudsmand over Skat og Skatteministeriet.

Jens Sørensen, der var direktør for inddrivelse i Skat, er hjemsendt sammen med tre andre chefer, mens Skats øverste direktør og Skatteministeriets departementschef er gået fri. Arkivfoto: Carsten Ingemann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har den øverste ledelse i Skat en interesse i at placere ansvaret for en af nyere tids største skatteskandaler hos den hjemsendte direktør for inddrivelse i Skat, Jens Sørensen? Og er Skat-direktør Jesper Rønnow Simonsen og Skatteministeriets departementschef, Jens Brøchner, dermed inhabile i behandlingen af sagen om den hjemsendte tjenestemand?

De to spørgsmål er omdrejningspunktet i en klage til Folketingets Ombudsmand, der nu skal tage stilling til det betændte opgør i forbindelse med placeringen af ansvaret for skandalen om svindel med dansk udbytteskat for mindst 9,1 mia. kr.

Det er Jens Sørensens advokat, Jacob Aaes, der har klaget til ombudsmanden over behandlingen af Jens Sørensen.

»Der har været en tiltagende oplevelse fra vores side, at de beslutninger, der er truffet med hensyn til Jens Sørensens ansættelsesforhold i Skat, i for høj grad er præget af, at det skal være Jens og eventuelle underordnede, der skal stilles til ansvar for denne sag,« siger Jacob Aaes fra advokatfirmaet Koch/Christensen.

I september blev inddrivelsesdirektør Jens Sørensen, to underdirektører og en funktionsleder hjemsendt fra Skat på grund af den fejlagtige udbetaling af milliarder i dansk udbytteskat til en formodet gruppe internationale svindlere. Omvendt gik Skat-direktør Jesper Rønnow Simonsen og departementschef Jens Brøchner fri i sagen, hvilket har vakt kritik. Ikke mindst fra de fire hjemsendte.

I januar kunne Berlingske fortælle, at Jens Sørensen havde fået et nyt job i Skat som HR-chef i Aalborg, men det job har han endnu ikke fået lov til at tiltræde.

»Man lader ikke ræven vogte høns. Vi mener, at det er relevant at vurdere, hvorvidt der overhovedet er nogen i Skats system, som kan vurdere, om Jens Sørensen skal sendes hjem, forfølges disciplinært eller nægtes at tiltræde et nyt job,« siger Jacob Aaes.

Folketingets Ombudsmand ønsker ikke at kommentere sagen, men i et svar til Jacob Aaes fremgår det, at sagen nu vil blive vurderet.

En eventuel disciplinærsag mod Jens Sørensen vil være en såkaldt tjenestemandssag, som bliver foretaget af en »upartisk forhørsleder«. Men selve beslutningen om at indlede en sag vil blive truffet i Skat. Derfor mener Jacob Aaes, at spørgsmålet om inhabilitet i medfør af forvaltningslovens paragraf tre er relevant.

»Skat har jo efter næsten et år endnu ikke truffet en beslutning om en eventuel tjenestemandssag. Det mener vi ikke, at Skat eller Skatteministeriet kan træffe med de stærke personlige interesser i sagen. Begge steder er der en klar interesse i at få udpeget Jens Sørensen som syndebuk og dermed selv gå fri,« siger Jacob Aaes.

12 sider lang klage

Han lister i den 12 sider lange klage til Folketingets Ombudsmand en række citater op, hvor både Skat-direktør Jesper Rønnow Simonsen og skatteminister Karsten Lauritzen (V) udtaler sig om ansvaret for skandalen.

»Både Jesper Rønnow Simonsen og skatteminister Karsten Laurizen har udtalt, at Jens Sørensen har ansvaret. Når man så skal træffe en beslutning om en eventuel disciplinærsag, så gør det det nærliggende at tænke, at den beslutning dermed reelt allerede er truffet. Jeg synes, at det er meget uheldigt, at de allerede har udtalt sig så bastant om Jens Sørensens ansvar – men fremfor alt gør det dem og de myndigheder, som de repræsenterer, inhabile, da det må frygtes, at Jens Sørensen ikke får en saglig og fair behandling,« siger Jacob Aaes.

Henvendelsen til Folketingets Ombudsmand kommer i forlængelse af en åben strid om de tjenstlige forhør af de hjemsendte Skat-chefer. Tre af de hjemsendte chefer har gennem deres advokater krævet, at eventuelle tjenestemandssager skal foregå for åbne døre. Skatteminister Karsten Lauritzen har endnu ikke taget stilling til det krav, men har indikeret, at han hælder til, at sagerne køres for lukkede døre.

Ifølge skatteministeren har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) oplyst ministeren, at de foretrækker lukkede tjenstlige forhør.

»Bagmandspolitiet har klart tilkendegivet, at det kan være ødelæggende for efterforskningen, hvis der kommer følsomme oplysninger frem i offentligheden. Det er jeg som minister nødt til at have tillid til og tage alvorligt. Derfor taler meget for, at eventuelle forhør foregår for lukkede døre,« sagde Karsten Lauritzen i juni.

Den formodede bagmand

Den hovedmistænkte for det kæmpe formodede svindelnummer mod Skat er den Dubai-baserede forretningsmand Sanjay Shah. Han afviste i et interview med Børsen tidligere på året, at have foretaget sig noget som helst forkert. Samme pointe gentog han gennem en rådgiver til finans.dk tidligere på ugen:

»Mr. Shah vil med glæde tage imod enhver mulighed for at forsvare sig hvor som helst i verden, hvis der bliver rejst tiltale eller indledt retssager,« oplyste hans rådgiver Jack Irvine.

I juni kom det endvidere frem, at Bagmandspolitiet i dybeste hemmelighed har sigtet en medarbejder i Skat i forbindelse med sagen.

Hverken Skat, Skatteministeriet eller Bagmandspolitiet ønsker at kommentere den seneste udvikling i sagen.