Hjælpeplan for boligejere til debat

Måske bliver det alligevel jul for de trængte amerikanske boligejere. Men ikke for alle. Om hjælpen er nok eller for meget, er der stor uenighed om.

Aktierne i byggebranchen reagerede positivt, da præsident Bush i går aftes dansk tid præsenterede sin hjælpeplan for de mere end en million husejere, der er kommet i klemme i den amerikanske lånekrise. Men der er langt fra enighed om planen.

Flere analytikere mente, at planen kunne lette presset på de skrantende huspriser ved at forhindre en bølge af tvangsaktioner, mens sagførere advarede om, at planen kunne medføre en del søgsmål fra investorer, der får værdien af deres portefølje forringet.

Finansminister Henry Paulson, der er planens hovedmand, forsvarede den med, at det under alle omstændigheder var bedre med et mindre afkast, end hvis de berørte ejendomme røg på tvangsauktion. I øvrigt mente han, at regeringens initiativ ville afbøde de værste virkninger af lånekrisen for de amerikanske husejere og den amerikanske økonomi.

»Men den er ikke noget vidundermiddel,« understregede han.

»(Planen) vil ikke forhindre, at der kommer tvangsauktioner, og det skal den heller ikke. De låntagere, der fik deres lån på markedets slappeste betingelser og ikke har været i stand til at passe lånene, vil højst sandsynlig blive lejere.«

Planen omfatter blandt andet en fastfrysning af rentesatsen på lån i fem år eller en refinansiering af pantebrevene til en lavere ydelse, foruden en ny landsdækkende hotline til husejerne samt længere line til til trængte lånere, som ellers har orden i økonomien.

Michael Heid, meddirektør i et af USAs største realkreditinstitutter Wells Fargo Home Mortgage skønner i følge Financiel Times, at ud af de ca. 1,2 husejere, der er i akut klemme, kvalificerer halvdelen til at få refinansieret deres lån, mens den sidste halvdel kan få fastfrosset deres rentesats.