Historisk svensk dom om kursmanipulation ryster markedet

Spillereglerne på det svenske aktiemarked kan med ét slag været blevet ændret efter en opsigtvækkende højesteretsdom tidligere i november, hvor det, der tidligere er blevet anset som kursmanipulation, ikke blev kendt ulovligt.

Foto: TIMOTHY CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver nyhedsbureauet Direkt på baggrund af en artikel i Dagens Industri torsdag.

Sveriges højesteret frikendte i forrige uge forretningsmanden Rolf Bratt for alle anklager om ulovlig kurspåvirkning. Ved lavere retslige instanser blev han kendt skyldig og dømt til at betale dagbøder for kursmanipulation. Frikendelsen skete dog med den mindst mulige margin, da to ud af fem dommere ønskede at bakke op om den tidligere dom.

Konkret drejer sagen sig om, at Rolf Bratt en novemberdag i 2008 på omkring tre kvarter i 18 tilfælde købte et stort antal aktier i selskabet Wiking Mineral - hver gang til en stigende kurs. Efterfølgende var kursen i Wiking Mineral steget med hele 210 pct. Anklagemyndigheden mener, at forretningsmanden på den måde kunstigt pressede kursen i vejret.

Ifølge en foreløbig analyse af højesteretsdommen, som Sveriges myndighed for økonomisk kriminalitet har foretaget, så er det ikke, fordi højesteret har underkendt anklagernes beviser i sagen. I stedet fremhæver retten, at det ikke er "uretmæssigt" - og dermed heller ikke kriminelt - at benytte sig af den type handel, som Rolf Bratt gjorde.

Det ryster flere markedsspillere.

- Vi kan konstatere, at det, som markedspladser, Finanstilsynet, myndigheden for økonomisk kriminalitet og domstolene tidligere betegnede som manipulatoriske handler og ordrelægninger, fremover ikke kommer til at være det ud fra en strafferetslig synsvinkel, siger Martin Tidén, der er chef for Sveriges myndighed for økonomisk kriminalitet, til Dagens Industri.

Han mener, at højesterets afgørelse kan få betydning for flere typer af handel, hvor man påvirker aktiekursen.

Chefen for selskabsovervågningen på Nasdaq OMX siger til avisen, at børsen i Stockholm vil fortsætte med at anmelde den type handel, som Rolf Bratt altså blev frikendt for.

Fredag holder myndigheden for økonomisk kriminalitet, Finanstilsynet og statsanklageren krisemøde som følge af sagen.

/ritzau/FINANS