Historisk mange danske topchefer spår fald i økonomien – højeste andel i ti år

I PwCs årlige rundspørge blandt danske topchefer har der aldrig været et så dystert syn på økonomien før. Derudover frygter fire ud af ti topledere for deres virksomheds overlevelse indenfor de næste ti år.

I en årlig rapport fra PwC bliver et negativt syn blandt landets topchefer slået fast med syvtommersøm. 2022 blev indledt med optimisme, men hurtigt fik Ruslands krig mod Ukraine vendt stemningen, forklarer Mogens Nørgaard Mogensen, administrerende direktør i PwC, i en pressemeddelelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var udset til at være et år, da covid-19-pandemiens økonomiske skygge skulle afløses af stigende vækst og optimisme i virksomhederne.

I stedet blev 2022 et år, der bød på Ruslands krig mod Ukraine og alle krigens afledte økonomiske konsekvenser som inflation, energikrise og negative vækstudsigter.

Det økonomiske landskab har sat sit præg blandt landets topchefer, der er historisk pessimistiske i forhold til økonomiens udvikling – og de er endnu mere pessimistiske end deres udenlandske kolleger.

Det viser revisionshuset PwCs årlige rundspørge blandt topledere, Global CEO Survey, der i dag blev præsenteret ved åbningen af årsmødet i World Economic Forum i Davos i Schweiz.

Mogens Nørgaard Mogensen er administrerende direktør og senior partner i revisionshuset PwC, der står bag undersøgelsen Global CEO Survey. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Ved indgangen til det forgangne år var der stor optimisme og tro på, at vi havde lagt covid-19-pandemiens værste økonomiske konsekvenser bag os. Optimismen blev dog allerede i februar afløst af udsigten til endnu et turbulent år efter Ruslands krig mod Ukraine,« udtaler Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og administrerende direktør i PwC, i en pressemeddelelse.

Rundspørgen er besvaret af 4.410 topchefer i 105 lande, heriblandt 80 topledere fra nogle af Danmarks største virksomheder.

86 procent af de adspurgte danske topchefer i undersøgelsen forventer, at væksten i verdensøkonomien vil falde i det kommende år. Det er den højeste andel i de ti år, hvor PwC har spurgt toplederne til deres økonomiske forventninger. Til sammenligning forudser 73 procent af de globale topledere et fald.

»Den fortsatte geopolitiske uro, den høje inflation og den økonomiske usikkerhed præger naturligt ceo'ernes mere dystre syn på verdensøkonomien de kommende 12 måneder,« udtaler Mogens Nørgaard Mogensen

Næsten alle – ni ud af ti – af de danske topledere forudser faldende vækst for Danmarks nationaløkonomi det kommende år. Det står i skærende kontrast til sidste års undersøgelse, hvor knap otte ud af ti spåede stigende vækst i nationaløkonomien.

»Danmark har en lille, åben økonomi, som i høj grad bliver påvirket af verden omkring os. En vækstafmatning blandt Danmarks samhandelspartnere vil lægge en fortsat dæmper på væksten i dansk eksport, ligesom der er udsigt til, at den høje inflation fortsat vil lægge en dæmper på danskernes købelyst og dermed den indenlandske efterspørgsel,« udtaler Mogens Nørgaard Mogensen i pressemeddelelsen.

Trods den økonomiske pessimisme er en større andel af toplederne dog på kort sigt optimistiske med hensyn til væksten i den virksomhed, de leder. Lige over hver tredje danske topleder tror i høj grad eller i meget høj grad på vækst i egen virksomhed i løbet af 2023.

Toplederne har også set længere frem i tiden, og her bliver der behov for forandringer, hvis man nærstuderer tallene. Hver fjerde danske topleder vurderer, at deres virksomhed ikke vil være økonomisk levedygtig om ti år, hvis den fortsætter på den nuværende kurs.