Historisk lav inflation betyder pæne lønstigninger

Reallønnen er steget med 1,3 procent i forhold til sidste år, og det skyldes primært lav inflation. Det giver danskerne forbedret købekraft.

Foto: Erik Refner. Den øgede købekraft, som danskerne oplever i øjeblikket, vil ikke komme til at øge privatforbruget voldsomt, siger økonom. FOTO: Erik Refner/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Inflationen er på et historisk lavpunkt, og sidste uge oplevede vi for første gang siden 1954 deflation i forbrugerpriserne. Det har bidraget til at give gode reallønsstigninger det sidste år.

Lønnen inden for DA-området er fra 4. kvartal 2013 til samme kvartal i 2014 steget med 1,7 procent, og det er ifølge Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank egentlig ikke bemærkelsesværdig højt. Men sammenholdt med den historisk lave inflation betyder det, at danskernes købekraft er markant forbedret i forhold til samme tidspunkt sidste år.

»I 4. kvartal sidste år var inflationen på 0,4 pct., hvilket vil sige, reallønnen steg med 1,3 pct. Det er faktisk ganske meget for dansk økonomi« skriver Steen Bocian.

Danskerne får flere penge mellem hænderne, men det betyder alligevel ikke, at forbruget vil katapultere i 2015.

»Reallønsfremgangen understøtter den langsomme bedring i det private forbrug, men da danskernes husholdningsgæld fortsat er meget høj, er der ikke tale om en kraftig fremgang i forbruget, og der er heller ikke udsigt til kraftig fremgang i løbet af 2015«, siger Steen Bocian fra Danske Bank.