Historisk indsats mod skyldnere på vej: »Nu skruer vi op«

Omkring 400.000 danskere med gæld til det offentlige kan den kommende tid forvente et brev fra Gældsstyrelsen, som har skudt gang i storstilet indsats.

Flere hundrede tusinder danskere vil få et brev fra Gældsstyrelsen den kommende tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Hvis man er en af de mere end én million borgere og virksomheder med gæld til det offentlige, kan man i den kommende tid forvente at modtage et brev.

Som led i »den største rykkerindsats i nyere tid« vil Gældsstyrelsen i den kommende således rykke mere end 400.000 skyldnere for deres gæld til det offentlige.

»Rykkerbrevene er et vigtigt værktøj. Nogle er måske ikke opmærksomme på, at de faktisk skylder gælden, så for dem fungerer rykkeren forhåbentlig som en venlig, men bestemt reminder om, at de har gæld, der skal betales, og at der løber renter på. Nu skruer vi op for volumen og sender i de kommende måneder mange tusinde breve ud om ugen,« siger Lars Nordahl Lemvigh, direktør i Gældsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

I den kommende tid vil styrelsen forsøge at kontakte »så stor en del af de 1,3 millioner borgere og virksomheder, der har gæld til det offentlige, som muligt«, og samlet set vedrører brevene gæld for omkring 58 milliarder kroner, oplyser Gældsstyrelsen.

Indsatsen er en forlængelse af den indsats, som blev lanceret hen over sommeren i år, hvor omkring 74.000 borgere modtog et rykkerbrev. Denne første del af indsatsen indbragte 160 millioner kroner til statskassen.

Ud af den samlede gæld til det offentlige på 58 milliarder er kun omkring 30 milliarder kroner ifølge DR såkaldt inddrivelsesparat på grund af det fejlbehæftede og nu droppede inddrivelsessystem EFI.

Berlingske afdækkede en lang række kritisable forhold om netop EFI-systemet i 2015.

Og ifølge Lars Nordahl Lemvigh er der fortsat et stort oprydningsarbejde forude, og der er også uvished om dele af gælden til det offentlige.

»Det er utilfredsstillende for både skyldnerne og for os som myndighed. Derfor arbejder vi os hver dag længere igennem de uafklarede gældsposter. Der ikke nogen genvej, så vi beholder arbejdshandskerne på, mens vi forsøger at guide borgere og virksomheder med gæld til det offentlige bedst muligt. Jeg kan kun opfordre til, at alle betaler, det de skylder, eller ringer og aftaler en frivillig betalingsordning,« siger direktør i Gældsstyrelsen Lars Nordahl Lemvigh.

Brevene vil i den kommende tid blive sendt til skyldnernes e-Boks