Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Marie Louise Bjerg - Mountain TOP
Læs mere
Fold sammen

Opture

Hovsa, min nye direktør sidder jo lige der

Lars Bjerg blev træt af direktørarbejdet i sin egen virksomhed Mountain Top Industries tilbage i 2004. Så hva’ nu? I stedet for at hyre dyre headhuntere til at finde en ny CEO kiggede Lars Bjerg dengang op fra sine papirer og fik øje på den nye direktør. Nemlig sin egen kone, Marie-Louise Bjerg.

Siden er det gået stærkt, både for virksomheden og direktøren. Overskuddet er tredoblet de seneste tre år.

I denne uge kunne dagbladet Børsen berette, at aktie­majoriteten i virksomheden var blevet solgt til kapital­fonden Axcel. Præcis, hvor meget fra denne handel der ruller ind på familien Bjergs konto, er uvist, men sel­skabets værdiansættes til omkring trekvart mia. kroner. Det betyder, at ægteparret er blevet økonomisk uafhængige med et eller andet antal hundrede mio. kr. på kontoen.

Mountain Top Industries med hjemsted i Frederikssund producerer tilbehør til pickup-biler. I dag er Europa det største marked, men med pickup-bilkulturen i USA må det haste med at kapre en stor bid af dette marked.

Lasse Nyby, direktør Spar Nord Fold sammen
Læs mere

Nybys luksusproblem

Normalt skal man være på vagt, når bankdirektører udtrykker tilfredshed, men solide bundlinjer er samtidig også udtryk for, at samfundets støtter har orden i økonomien. Således også bankdirektør i det nordjyske, Lasse Nyby, Spar Nord. Han er tilfreds.

Banken med domicil i Aalborg – og en erklæret målsætning om at fastholde sin selvstændighed – har noget at have selvstændighedsfølelsen i. I årets tre første måneder hentede Lasse Nyby & Co. det samme hjem på bundlinjen, som han hentede hjem til sine aktionærer i hele 2016.

Det giver umiddelbart Lasse Nyby et positivt problem. Han kan nemlig ikke sende den forbedrede profit videre til sine aktionærer. Ikke direkte i hvert fald. Finanstilsynet har bedt om/krævet, at bankerne holder igen med udbytterne og i stedet sanker i lade for at sikre sig bedst muligt mod den næste finansielle krise. Så nu må aktionærerne »nøjes« med at få 40-50 procent af overskuddet udbetalt i form af udbytte.

Flemming Bendt, adm. direktør i ISS Danmark. Fold sammen
Læs mere

ISS med den store fejekost i Forsvaret

Point til ISS for til stadighed at skrabe stadigt større kontrakter til sig. I denne uge var det chefen for ISS i Danmark, Flemming Bendt, der stolt kunne berette om en ny kontrakt til en værdi af tre mia. kr.

Forsvaret udliciterer en række serviceopgaver i alle forsvarets bygninger landet over til ISS. Efter det oplyste sparer det offentlige penge på at konkurrenceudsætte disse opgaver; det kræver selvfølgelig, at servicen ikke forringes.

For et par uger siden kunne topchefen, Jeff Gravenhorst, informere om den største enkeltkontrakt nogensinde i ISS’ historie, nemlig en servicekontrakt med tyske Deutsche Telekom. Det skal med, at ISS løbende må hale nye kontrakter i land for at holde tempoet i omsætningen.

Nedture

Thomas Kirk Kristiansen. Fold sammen
Læs mere

Lego-prins i politiets klør

Prestigeprojektet H.C. Andersen Adventure Tower bringer landets rigeste familie i kløerne på politiet i en strid om industrispionage.

Det er en alvorlig anklage, som i første omgang rammer Lego-arvingen Thomas Kirk Kristiansen. Ifølge Børsen har Lego-familiens investeringsselskab, Kirkbi, og Thomas Kirk Kristiansens private selskab, Great Northern, misbrugt fortrolig viden i forbindelse med opførelsen af Nordens største højhus med tilhørende oplevelses- og forlystelses­park.

Nok afviser Thomas Kirk beskyldningerne gennem en udsendt talsperson. Først og fremmest fortæller de, at der ikke er hold i anklagen, dernæst peger de på, at projektet ikke har noget med Kirkbi eller Thomas Kirk at gøre, men derimod er et privatprojekt for Jesper Schmitz. Problemet er, at Jesper Schmitz er formand for Kirks selskab, men tidligere adm. direktør.

Schmitz har skrevet til myndighederne om projektet i anledning af at være adm. direktør. Sagen er mudret, men uanset udfaldet er det en nedtur for Thomas Kirk og landets rigeste familie at blive inddraget i en så alvorlig sag som industrispionage.

Karen Frøsig, direktør, Sydbank Fold sammen
Læs mere

Bankdronning spejder efter kunderne

Livet som topchef er sjældent retfærdigt. Karen Frøsig, landets bankdronning, har denne uge leveret et kvartalsregnskab for Sydbank, der rammer forventningerne »spot on« med en forrentning af egenkapitalen på 14,2 pct., men alligevel står hun tilbage med ugens triste taberkort på hånden.

Det skyldes ikke mindst, at banken er løbet ind i vækstproblemer. Udlånene falder, og konkurrenterne stikker af. Karen Frøsig er blevet overhalet af svenske Handelsbanken.

Går vi dybere ned i tallene, må Karen Frøsig konstatere, at bankens udlån er otte pct. lavere end i 2010. Handelsbanken har øget udlånene med 82 pct., mens storbror i det midtjyske har øget udlånene med 21 pct. siden 2010.

Nu er ét nøgletal jo ikke afgørende i en popularitetskonkurrence, men set i lyset af de årlige undersøgelser af kundetilfredshed bliver det pludselig en alvorlig bet for Karen Frøsig. For få år siden meldte hun ud, at Sydbank skulle være i den bedste halvdel af de største banker på kundetilfredshed. Dengang lå banken nummer to. Det gør den stadig, men nu fra bunden.

Kun Nordea har en ringere kundetilfredshed end Sydbank.

Bestyrelsesformand for Danske Bank og B&O, Ole Andersen. Fold sammen
Læs mere

Ole Andersen – det er på din vagt

De fleste husker statsminister Poul Schlüters »der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet« under Tamilsagen, som væltede hans regering. Han havde ikke kigget ordentligt efter.

Danske Bank står i lignende skandale, hvor håndteringen af en skandale bliver en skandale i sig selv. Bankens bestyrelsesformand, Ole Andersen, må sidde i dyb frustration. Han høster endelig gevinsterne for et imponerende comeback for banken, der var i store vanskeligheder under finanskrisen.

Men den estiske hvidvaskskandale trækker et surt og destruktivt spor. Ledelsen har forsøgt at indkapsle sagen til et isoleret estisk problem, og bankdirektør Thomas Borgen har sagt, at intet tyder på, at hans ansatte har været vidende om eller hjulpet til med ulovligheder.

Nu viser det sig, at bankens egne revisorer med reference til bestyrelsen advarede den øverste ledelse om, at ansatte aktivt har hjulpet mistænkelige kunder med at skjule sig for myndighederne. Det er sket på Ole Andersens vagt. Spørgsmålet er, hvor længe kan han forholde sig tavst til den stadig større bunke skidt, som har hobet sig op under gulvtæppet.