Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Optur for Coloplast direktør, nedtur for Ole Andersen, der som bestyrelsesformand for B&O må se en kapitalindsprøjtning falde pladask til jorden, og optur for en endnu ukendt vicedirektør i Finanstilsynet. Men det kan snart ændre sig.

Bestyrelsesformand i Bang & Olufsen, Ole Andersen. Fold sammen
Læs mere

OPTURE:

Køligt, men udsigten er glimrende

Det er muligt, at det er en anelse køligt på toppen i Topdanmark-bestyrelsen lige nu, men for pokker hvor må udsigten for det nye medlem af bestyrelsen Thorbjörn Magnusson være fantastisk. Som ventet blev Magnusson, der repræsenterer storaktionæren – og konkurrenten – If i Topdanmark valgt ind i bestyrelsen – det bestemte han stort selv, eftersom Magnussons If-selskab sidder på 28 procent af stemmerne i Topdanmark. Nu har Magnusson det fulde overblik over enhver bevægelse i Topdanmark.

Det er en meget særegen konstruktion, og det undlod et par af aktionærerne da heller ikke at undre sig over på generalforsamlingen i denne uge. Formanden, Michael Pram Rasmussen, forsøgte at holde masken og bød Magnusson velkommen, som det sig hør og bør, men mon ikke Topdanmark-formanden, når døren er lukket ind til formandskontoret, raser en anelse. Alt imens Thorbjörn nyder udsigten og måske gør klar til sit næste træk i Topdanmark-sagen.

Den venlige finansbisse

Det er ikke sikkert, at du kender hende. Men vær vis på, at samtlige topledere hele vejen rundt i finansen kender hende. Mange med en vis frygt. Julie Galbo, 42-årig vicedirektør i Finanstilsynet. Umiddelbart en venlig, imødekommende og interesseret samtalepartner, men bag det venlige ydre findes en kontant, vedholdende og skarp jurist, der ikke går af vejen for et godt slagsmål i finansen. Igennem de senere måneder er Julie Galbo gået til biddet i finansens investeringsforeningsjungle. Og har nu også fået sin minister, erhvervsminister Henrik Sass Larsen, med på at sætte luppen på omkostningerne i den verden.

Tilsynet mener, at de besparelser, der høstes i investeringsforeningerne, ikke går til medlemerne, men til de tilknyttede banker. Sektoren vånder sig. I en stille stund kan man godt kalde Galbo for en finansbisse, men det er er der øjensynligt også brug for i en finansverden, hvor der skal slås hårdt i bordet, før der lyttes. Ikke bare på direktionsgangen men også i bestyrelserne og det stort set hele vejen rundt i finansen.

Den stille smed fra Aalborg

Stille og roligt er Coloplast-topchefen Lars Rasmussen listet op ad den eksklusive liste med landets bedste direktører. Og skal man tro den seneste liste fra Jyllands-Posten, så er Lars Rasmussen lige nu landets bedste direktør. Ingen over og ingen ved siden af Lars Rasmussen, som har distanceret hjørnekontorerne i både Novo, Mærsk og alle de andre. Nu skal det med, at det er en liste, som alene udgøres af børsnoterede selskaber (det er pengeforvaltere, der er blevet spurgt,) og man kunne måske forestille sig, at en og anden Lego-direktør kunne kile sig ind i toppen. Men det skal ikke tage glansen af Lars Rasmussen, som styrer sin Coloplast-virksomhed uden de store armbevægelser – ikke udadtil i hvert fald, men ved at lade bundlinjen og aktiekursen tale deres ganske klare sprog. En company-man som siden 1988 har været i hele sit voksne karriereliv i Coloplast, men som var klar, da formanden en dag i 2008 spurgte Lars Rasmussen, om han var klar til det sidste spring op ad stigen. Det var han, og man må tro, at hverken formanden, aktionærerne eller den smedeuddannede Rasmussen fra Aalborg har fortrudt den beslutning.


NEDTURE:

Ole Andersens lille mareridt

Det lækre udstyr fra Bang & Olufsen er noget, mange designelskere går og drømmer om. Men for bestyrelsesformand Ole Andersen er det nok mere et mareridt end en drøm at sidde i spidsen for den trængte danske producent af tv- og audioudstyr i den dyre afdeling. Med ugens fejlslagne forsøg på at rejse ny kapital, udstilles B&Os problemer nemlig med al tydelighed. I bund og grund handler det om, at B&O er for små til at stå alene. De har behov for en teknisk – og måske også økonomisk – stærk partner, men den slags er der ikke mange af.

Ole Andersen har arbejdet med problemet i flere år, men forgæves. Det kan sikkert sagtens lade sig gøre at finde penge, men hvis de ikke følges af et partnerskab med en aktør, som kan bringe tyngde og udviklingskraft til B&O, så nytter nye penge ikke meget på den lange bane. B&O – og topchef Tue Mantoni – har faktisk gjort meget rigtigt de sidste måneder. Man har skåret i omkostninger, skåret i gruppen af produkter, der ikke kan betale sig, og er på vej ind i nye kundenicher med produkter, der er spændende, men bare en smule billigere. Men det ændrer ikke på, at selskabet mangler muskler – økonomisk og teknisk.

Vestagers blinde øje

Hun udstråler ro og tro på situationen, men det lyder stadig mere hult, når økonomiminister Margrethe Vestager (RV) igen og igen fastholder regeringens mantra om, at væksten og opsvinget er på vej, og at vi snart vil kunne se og mærke det. Nå ja, og så skal forbrugerne i øvrigt bare se at komme i gang med at bruge deres opsparede penge. Men i den virkelige verden – hos forbrugere og virksomheder – er der ikke for alvor grundlag for at konkludere, at opsvinget er en realitet. Det blev bl.a. tydeligt da Berlingske Business sidste søndag offentliggjorde en Gallup, hvor en majoritet af de spurgte klart konkluderede, at de ikke kunne se opsvinget og slet ikke har lyst til at skrue op for forbruget. I virksomhederne er billedet mere broget. Det går – generelt – godt for de danske virksomheder, men et egentligt opsving er slet ikke en realitet – hvor gerne Margrethe Vestager, regeringen og vi alle end vil have det. Virksomhederne kæmper stadig med efterspørgslen på trængte markeder, de kæmper med rammebetingelser i Danmark, som stadig ikke matcher de vigtige konkurrenters og så kæmper de med deres egen nye forsigtighed, som nok er værd at udfordre.

Så meget for kunden

Det er en interessant serie om dyre investeringsforening, som gossipredaktionens venner i Møntergade, Børsen, har kørt. Tidligere på ugen pegede fingeren direkte mod de dobbeltgebyrer, som banker tager for at rådgive kunder, der sætter penge i de populære investeringsforeninger. Bankerne betales ellers af investeringsforeningerne for at rådgive kunderne, alligevel tages ofte ekstra bankgebyrer. Jørn Ankær Thomsen, kendt bestyrelses-professionel, er formand for Danske Invest – der altså hører til Dansk Bank-koncernen. Hans svar på anklagen er speciel. Han siger nemlig, at man skal spørge bankerne om dobbeltgebyrerne og agter ikke at hjælpe sine egne investeringsforeningskunder i en sag, hvor kunderne måske tvinges til at betale ekstra. Det er ikke kønt og særligt ikke, når han let burde kunne få svar på eventuelle dobbeltgebyrer, når hans egen »biks« tilhører banken. »Det må du tale med banken om«, er hans svar i en sag, som han måske burde prioritere anderledes højt i en tid, hvor fokus øges på fordele og ulemper ved at være kunde i investeringsforeningerne.