Her er ugens op- og nedture

3Shape-stifterne Nikolaj Deichmann og Tais Clausen Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: 3Shape
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opture

Iværksættere og snusfornuftige købmænd

De har længe levet efter devisen »den, der lever stille, lever godt«, de to stiftere og ejere af 3D-virksomheden 3Shape, som er beliggende på Holmens Kanal midt i København, Tais Clausen og Nikolaj Deichmann.

De to iværksættere har skabt en virksomhed med over 1.000 ansatte og en omsætning, der nu runder milliarden. I takt med successen og den stigende omsætning stiger også behovet for kvalificeret arbejdskraft, og det var måske derfor, at 3Shape-virksomheden åbnede en lille dør på klem for Berlingske Business i denne uge.

De to 3Shape-ejere er ikke til de store armbevægelser, men foretrækker at lade tallene tale for sig selv. Det kunne juniorgossipperen i øvrigt lære lidt af. 3Shape skriver sig helt konkret ind i den opsvingsøkonomi, som kendetegner dansk erhvervsliv lige nu med tryk på alle kedler. Regnskaberne afslører en supersolid virksomhed uden behov for at lukke investorer med ind for at finansiere væksten. De kan selv.

 

Fra rå købmand til social købmand

Foto: Claus Fisker/Scanpix 2014 Fold sammen
Læs mere

Om få uger kan Nils Smedegaard Andersen fejre ti års jubilæum som formand for landets største detailhandelskæde, Dansk Supermarked, med Bilka, Føtex og Netto i folden. Netop Smedegaard har mere end så mange andre konkret sat sit præg på udviklingen i Dansk Supermarked. Nu er han så ifølge udmeldinger i dagbladet Børsen klar til helt at kappe båndene til den mangeårige storaktionær, A.P. Møller - Mærsk. Økonomien og pengeflowet i Dansk Supermarked er så stærkt, at selskabet via de bagvedliggende Salling-fonde sandsynligvis allerede næste år køber de 19 procent tilbage, som Mærsk fortsat sidder på. En lille handel til omkring fem milliarder kr.

Smedegaard sad i øvrigt som topchef på den »anden side« i Mærsk, da det blev besluttet at sælge Dansk Supermarked. Smedegaard har således i Dansk Super­marked været med til den nødvendige modernisering af virksomheden, bl.a. med udskiftning af den mangeårige topchef Erling Jensen. Næste trin bliver det svære imageskifte fra rå købmand til en virksomhed med et socialt ansvar.

Høgsted bøjer ikke af i stormen

Foto: Malene Anthony Nielsen Fold sammen
Læs mere

Coop-topledelsen i Albertslund er kommet under beskydning, både indefra og udefra. Midt i den storm står topchefen Peter Høgsted, som gossipperne tidligere har sendt ned på ugelisten på grund af skuffende økonomiske resultater.

Nu får Høgsted så opbakning fra Gossip-vindbøjtlerne. Hvorfor? Fordi han forsvarer sine ideer og sin strategi med at få placeret Coop i den nye virkelighed – frem for at gå i flyverskjul. Respekt for det.

For nogen er det en unødig konfrontation, for andre – også gossipperne – er det en nødvendighed, hvis Coop-koncernen ikke skal blive konkurrereret bag af dansen i den »bæredygtighedsvirkelighed«, som altså ikke er en fremtids­vision, men nutidsrealisme.

Men hovsa: Kan Coop så hænge sammen også fremover og finde en fællesnævner for de 1.100 store og små butikker under andelsparaplyen? Måske, måske ikke.

Set udefra kunne det tyde på, at Coop har brug for at få renset luften ­internt i bageriet. Den luftrensning vil næppe gå stille af.

Nedture

Tavshed fra Matas – det er ikke normalt

Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Meget kan man sige om børsnoterede danske virksomheder, men generelt er de professionelle og har styr på kommunikationen udadtil. Det er derfor, at undtagelser stikker desto mere i øjnene, og derfor er det, at Matas’ håndtering af det seneste elendige regnskab er både amatøragtigt og dybt opsigtsvækkende.

Efter Terje Lists fyring har topchef-løse Matas ikke villet kommentere selskabets egen nedjustering af forventningerne til resultatet – en nedjustering som er dybt alvorlig. I stedet for at forklare, hvad der er sket forud for nedjusteringen, og i stedet for at sætte ord på, hvad ledelsen gør for at slippe ud af krisen, vælger finans­direktør, pressechef og investor relation-chef at klappe i og afvise overhovedet at forklare sig.

Jeg ved ikke, hvem Matas-ledelsen tror, de kan snyde. Sikkert er det, at en sådan opførsel og håndtering alene får flere til at stille grimme spørgsmål. Og sikkert er det også, at beslutningen falder tilbage på formand Lars Frederiksen, der burde være erfaren nok til at vide, at den slags opførsel ikke hører hjemme i en stor dansk børsnoteret virksomhed.

Danske Banks hvidvasksag vil ikke dø

Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Det er ikke, fordi man nødvendigvis skal blive ved med at slå løs på Dansk Bank eller topchef Thomas Borgen.

Men det er svært ikke at hive Thomas Borgen ind på listen igen efter en uge, hvor nye afsløringer om bankens manglende indgriben over for hvidvaskning har rejst nye alvorlige spørgsmål til bankens og ledelsens evne til at drive Danske Bank korrekt.

Det kulminerede forleden, hvor en fransk myndighed rejste sigtelse mod Danske Bank i forbindelse med tidligere overførsler af 15 mio. euro – mere end 110 mio. kr. – fra Danske Banks estiske afdeling til kunder i Frankrig.

En sigtelse er en meget konkret ting. Og det er selvsagt en skærpelse, som bank og ledelse må tage uhyre alvorligt – også fordi det kan føre til yderligere sigtelser andre steder, hvor Dansk Bank-kunder har brugt den estiske afdeling til at hvidvaske millioner.

Thomas Borgen har sat gang i en omfattende intern under­søgelse. Det er åbenlyst tiltrængt.

En boykot klæder ingen, kære landmænd

Foto: PR-foto Meincke Sif Fold sammen
Læs mere

Det er slagsmål for åbent tæppe, som i disse dage udspiller sig mellem Coop og landbruget.

To mænd symboliserer kampen – Coop-direktør Peter Høgsted og Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild.

Uden i øvrigt at tage stilling til, hvem der har ret set i det helt store perspektiv, kan vi konstatere, at måden, hvorpå de to parter diskuterer brugen af pesticider i landbruget og økologi kontra konventionelt landbrug, er vidt forskellig.

Høgsted er offensiv og diskussionslysten, mens Merrild gik i forsvarsposition og reagerede på angrebet fra Coop med vrede og en opfordring til boykot af Coops butikker – i hvert fald gældende hans egen hustrus indkøb.

Det er aldrig rart at blive angrebet. Men hvis landbruget tror, at man vinder kampen om folkestemningen ved at opfordre til boykot og i øvrigt gå i baglås, så må der herfra lyde en opfordring til at arbejde med krisehåndteringen. Og så må selv formanden forstå, at forbrugerne flytter sig hastigt.