Her er ugens op- og nedture

EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Foto: Francois Lenoir/Reuters Fold sammen
Læs mere

 

Opture:

Wauw. Ja tak til kvindekvoter

Administrerende direktør i arkitektfirmaet BIG Sheela Søgaard. Foto: Christian Als Fold sammen
Læs mere

Der har udviklet sig en særlig dansestil i danske ledelser og bestyrelser.

Det involverer sidestep, skridt bagud og i hvert fald sjældent egentlige tætte sjælere, når talen falder på en eventuel indførelse af kvoter for kvinder i toppen af dansk erhvervsliv.

For der er berøringsangst i forhold til kvinders manglende fremmarch i toppen af dansk erhvervsliv, og mest bange er ledere og bestyresesformænd, når diskussionen så handler om kvoter.

Derfor er det befriende, at BIG-direktør Sheela Søgaard taler klart dansk og siger direkte, at det måske er o.k. at indføre en slags kvoter for kønsfordelingen. Ikke dermed sagt, at kvinder skal vælges alene pga. køn, men det kunne være ét af de kriterier, som ledere vælges efter.

Mange vil være uenige – også kvinder – og jeg forstår dem. For vi vil alle helst vælges, uden kønnet inddrages. Men uden hårde tiltag tyder intet på, at erhvervslivetet selv løser den håbløse ubalance mellem mænd og kvinder i toppen af virksomhederne.


Artiklen fortsætter under videoindslaget.

Træk en billet i automaten. Vestager slår til

Det er ved at blive en vane. Både at EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er på denne liste, men først og fremmest, at hun slår hårdt mod multinationale IT-giganter.

Det er som oftest de amerikanske aktører, som rammes. Og denne gang er ingen undtagelse.

For nu har EU afgjort, at Amazon har modtaget ulovlig statsstøtte i Luxembourg i form af for lave skatter og derfor skal tilbagebetale – eller nærmere ekstrabetale – hele 1,8 mia. kr. til Luxembourg.

Problemet er, at Amazon havde forhandlet sig frem til fire gange så lave selskabsskatter, som identiske selskaber kunne få, hvis de etablerede sig i Luxembourg.

Det er ulovligt, fordi det giver en stor konkurrence­fordel, og derfor slår EU og Vestager hårdt til mod Amazon.

De fleste vil kunne huske tidligere sager mod bl.a. Apple og Starbucks, og der er vel bare at sige, at ens regler er godt for alle – selv om amerikanerne slår sig i tøjret.

Rock’n’roll er big business for sanger

Lukas Graham. Foto: Andrew Kelly/Reuters Fold sammen
Læs mere

På gossipredaktionen har seniorgossipchefredaktør Hansen med jævnlige mellemrum kunnet høres gående nynnende omkring.

Det gør han selvfølgelig, fordi det går fremragende for gossipkoncernen, der båret af juniorredaktørens stærke indsats udviser solid vækst og stærke regnskabstal. Men han nynner nok mest, fordi han er stor fan af Lukas Grahams mange hitsange. Favoritten er »Drunk in the morning«, og noget tyder på, at det ikke bare er chefredaktør Hansen, der kan lide Graham.

For den danske sangerkomet har godt gang i en international kometkarriere, og det kaster kroner – eller rettere – millioner af sig.

Så mange, at Lukas Graham netop har købt en ejendom på Christianshavn i København for godt 20 mio. kr., og det illustrerer, at det er big business, hvis man som sanger lykkes med at slå igennem internationalt.

For kort tid siden hørte vi, at ikonet Kim Larsen har en formue på godt 73 mio. kr., men noget tyder på, at Lukas Graham med rekordfart kopierer Larsens forretningseventyr.

Nedture:

Bøvlet, det bliver det, hr. minister

Kristian Jensen. Foto: Anne Bæk Fold sammen
Læs mere

Arh, en dum uge for vores finansminister Kristian Jensen. Økonomien på det makroøkonomiske plan går ganske vist forrygende, men uha-uha, Kristian Jensen er i denne uge hvirvlet ind i to problemsager. Posten og Vestjysk Bank i Lemvig.

Banken er endelig kommet ud af statens bøger, men salget har ikke været til topkarakter. Et endnu større problem er det med PostNord, og herunder den danske del, PostDanmark. Det er ganske vist transportminister Ole Birk Olesens ressortområde, men ejerskabet og dermed økonomien ligger i Finansministeriet, som har sin egen mand, afdelingschef Peter Lundquist, sat ind i PostNord-bestyrelsen.

Økonomien i posten hænger i laser. Det har fået svenskerne til at true med bål og brand, retssager og en tvangsmæssig opsplitning af PostNord.

Man må formode, at svenskerne har vidst, hvad de gik ind til i sin tid med fusionen. Så en del af truslerne fra Sverige må antages at være tomme trusler. Men bøvlet, det bliver det, hr. minister.

Seier for fedtet i dramaet om overvægten

Lars Seier Christensen. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Først en stor tak til multimennesket og milliardæren Lars Seier Christensen for at bringe kontant humor ind i politik, og ja, sådan set også på de bonede gulve i business-Danmark. Seier har lovet at donere en kvart million kroner til sine politiske modstandere hos Enhedslisten, hvis Seier ikke senest den 1. marts 2018 har bragt sin kampvægt ned på 110 kilo. Det er sjovt, og det holder Seiers brand supervarmt, også de næste måneder.

Jamen hallo, lyder det så fra juniorgossippperen, skal han så ikke på vinderlisten? Det er her, den gustne, kyniske seniorgossipper trækker kontantkortet. Seier synes nemlig lidt fedtet i sin tete-a-tete med Skipper & Co.

250.000 kr. ud af en formue på 2,5 mia. kr, jamen det kan næsten ikke måles på schweizerkontoen. Det svarer i store træk til, at vi normaldanskere i det grå gennemsnits-Danmark sætter et par hundrede kroner på højkant. Seier selv kan være ligeglad. Hans Facebook-profil om kilokampen bugner med næsten fem tusinde likes, 637 kommentarer og 109 delinger – samt nu også opmærksomhed hos gossipperne.

Advokat Harlang, nu i kulørt familiedrama

Christian Harlang. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere

Man kan sige meget, rigtigt meget, om advokaten Christian Harlang. Men konfliktsky er han ikke. Om han ligefrem trives i disse verbale og juridiske slagsmål er ikke helt til at vide, men de seneste årtier er han i hvert fald havnet i højtprofilerede sager en masse, herunder flere fra erhvervslivet med hårde opgør i og omkring formuende fonde. Blandt andet dramaet om den tidligere rige Plum-fond.

Nu er Harlang røget i et gigantisk slagsmål med sin egen familie. Weekendavisen har rullet den kulørte historie op. I korthed handler det om et familiemæssigt opgør om penge. Så alvorligt er det, at en gruppe familiemedlemmer nu har bedt Civilstyrelsen gribe ind og få sat en stopper for Christian Harlangs administration af den harlangske familiefond. Samtidig har familien også indbragt ham for Advokatnævnet. Det kan i yderste konsekvens resultere i, at han får frataget sin advokatbestalling. Harlang på sin side er tidligere gået i kødet på netop Advokatnævnet, som han mener sig forfulgt af.

Det er et godt gæt, at vi næppe har hørt det sidste til Harlang.