Her er ugens bedste Business Gossip

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

 

Arvingen »shiner« uden at sige et ord

Robert Mærsk Uggla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Det siger alt.Robert Mærsk Ugglahar ikke sagt et ord, og alligevel er han ugens mest omtalte person i dansk erhvervsliv.

Næppe havde bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen, A.P. Møller - Mærsk, fortalt, at koncernen skulle have ny koncernchef og ny strategi, før alles blikke vendte sig mod Robert Uggla. Det blev ikke sagt, men omverdenen opfattede straks Uggla som den nye, lysende stjerne i Mærsk-koncernen.

Robert Uggla var allerede udnævnt som adm. direktør for A.P. Møller Holding, der er familiens selskab, som sidder på aktiemajoriteten af konglomeratet A.P. Møller - Mærsk.

Som investorer i almindelighed kan familien i særdeleshed mærke, at værdien af Mærsk ikke følger med tiden. Prisen på aktierne står stille. Nu skal koncernen gennemanalyseres, og en ny strategi skal give det gamle rederi fremdrift. Der er næppe tvivl om, at Mærsk-arvingen vil have en fast hånd på roret, når den nye retning skal sættes.

Mamils og deres børn danser i flok

Roskilde Festivalens adm. direktør Henrik Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

På en måde er det patetisk, når Mamil-generationen, de midaldrende mænd i lycra – også kaldet Middle Age Men in Lycra – forsøger at finde ungdommens glød efter arbejdstid. På den anden side er der også noget befriende over at være ung med de unge, for måske er det netop det, der får dem til at skifte lycra-konstumen ud med jeans og sneakers og kaste sig ud i sang og dans med teenagere, der lige så godt kunnne være deres egne børn.

Roskilde Festivalen er i gang. Den imponerende fest, som forener folk på tværs af generationer, kulturer og klasseskel. Bag festen står direktørHenrik Rasmussen. Det har han gjort i 30 år, og når han forlader posten til januar, kan han se tilbage på en bedrift, hvor han har udviklet forretningen og skabt en virksomhed, alle vil være en del af. Festivalen er kåret til en af de 12 største ledelsesbedrifter siden Anden Verdenskrig.

Når Mamil-generationen igen samles om cykelløb, vil Neil Young-koncerten blive vendt på linje med det nyeste cykelgear på markedet.

Nu skal han levere

Afd. chef Jesper Berg fra Nationalbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Jesper Bergkom til Finanstilsynet i oktober 2015. Han kom, han så, han tænkte, og det sidste tager åbenbart tid, når man sidder i en offentlig myndighed.

Men Jesper Berg skal honoreres for, at han har fået udtænkt en strategi, der tager afsæt i forbrugerne og de små virksomheder. Ifølge analysen har forbrugerinteresserne været underprioriteret siden det Finansielle Råd blev nedlagt i 2014, for som han siger: »Når man både skal sikre den finansielle stabilitet og beskytte forbrugerne, bliver det sidste meget let nedprioriteret i forhold til det første.«

Det gode ved en strategiplan er, at det nu er muligt ate måle, om Jesper Berg leverer. Der er brug for det. Udfordringen for den finansielle sektor er, at den siden finanskrisen har skabt et tillidsbrud mellem sektoren og forbrugerne, private som mindre virksomheder.

Finansiel stabilitet er blevet argumentet for at udpine forbrugerne. Det kan være nødvendigt, men det forbedrer ikke tilliden til de kunder, som sektoren skal leve af. God vind, Berg. Du har brug for det.

Ugens nedture

Oliechefen endt i en sandstorm

Jakob Thomasen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Tabet af kontrakten på olieudvinding i verdens rigeste land, Qatar, senderJakob Thomasen, direktør for Maersk Oil, ud på ørkenvandring. Aftalen har i årtier været den mest lukrative del af hans forretning. Med tabet står han tilbage med en række brogede aftaler rundt om i verden.

Tabet sker på det værst tænkelige tidspunkt for Jakob Thomasen. Et er tabet af et værdifuldt felt, noget andet er, at han selv har været landechef for Maersk i Qatar, men noget helt tredje er, at A.P. Møller - Mærsk står over for det mest epokegørende strategiskifte i nyere tid.

I løbet af eftersommeren holder Mærsk-koncernen et to-dages strategiseminar, og inden udgangen af tredje kvartal vil koncernen fremlægge den nye strategi, hvor »alt er i spil«, og når alt er i spil, kan det også handle om Maersk Oils fremtid.

Umiddelbart er det Jakob Thomasens opgave at komme med et udspil, men det kan ende i en sandstorm, hvor han vil få svært ved at finde vej.

Den ærefulde post med torne

Årets Dansker nomineret. Pia Kjærsgaard Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Nogle gange er det forbandet at være formand for en virksomhed eller et embede, for når ansvaret skal placeres, løber det op gennem systemet til det når den sidste mand eller kvinde i pyramidens top.

Folketingets formandPia Kjærsgaard(DF) sidder i Folketingets fineste stol, men med den plads følger ansvar et for Folketingets arbejde.

Ifølge Dagbladet Børsen har Folketinget slået en ny rekord med en lovslange på ikke mindre end ti kilometer. Under Pia Kjærsgaards ledelse af Folketinget er slangen af love, cirkulærer og bekendtgørelser blevet længere og længere.

Hvad er så svaret fra kvinden i front? Kjærsgaard har sammen med præsidiet planlagt en konference i januar 2017, hvor eksperter, ministre og andre oplægsholdere skal diskutere Folketingets arbejde.

Sådan køber man tid, når man ikke har et svar, men erhvervslivet har ikke tid. De vil have svar og konkrete bud på regelsanering.

Tjente kassen på oppumpet regnskab

Lars Nørholt. Fold sammen
Læs mere

Alle danskere med pensionsopsparing i Pensam, Pensionsdanmark og Danske Capital skal ikke kun holde øje med klenodierne i dansk erhvervsliv. De tre selskaber har investeret 600 mio. kr. i Hesalight, der er et mindre belysningsfirma fra Roskilde. Da selskabet modtog penge senest i november 2015, stod den stolte direktørLars Nørholtfrem og fortalte, hvor vild en vækst de 40 ansatte kunne skabe. Han fortalte, at ordrer for 3,5 mia. kr. ville bringe selskabet op blandt de 50 største danske selskaber.

Nu har Erhvervsstyrelsen underkendt selskabets regnskaber. For 2014 er resultatet ifølge Finans reduceret fra 46,5 mio. kr. til en tiendedel. For 2015 er indtjeningen reduceret fra 98,5 mio. kr. til 3,5 mio. kr. Det gode spørgsmål er, hvad formålet skulle være. Det mulige svar er, at direktør Lars Nørholt havde en egeninteresse i at puste tallene op. Ifølge Finans trak han i 2015 otte mio. ud til sig selv, da han afleverede det oppumpede 2014-regnskab. De nye tal gav kun ret til 400.000 kr.