Her er to guldkorn i dansk økonomi

Væksten er på vej op, men det er meget vigtigere at se på arbejdsmarkedet og boligpriserne, mener Nordea. Storbanken har netop offentliggjort en ny prognose for dansk økonomi.

Nordea er optimistisk, når det gælder boligmarkedet de kommende to år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligpriserne er på vej op og det vælter frem med nye job. Boligmarkedet og arbejdsmarkedet er to af guldkornene i den danske økonomi.

Det viser den nye makroprognose fra Nordea, som netop er blevet offentliggjort. Heri kan man læse, at Nordea tror på, at der i løbet af de næste to år vil blive skabt 60.000 nye job og samtidig vil boligpriserne hvert år stige med tre procent i gennemsnit i hele landet.

Det gør arbejdsmarkedet og boligmarkedet til to af nøglepunkterne for den danske økonomi i de kommende år, mener cheføkonomi i Nordea Helge J. Pedersen.

»Det brede billede er, at det går faktisk meget fornuftigt. Vi er ikke så fokuseret på væksten i økonomien, da vi har set, at der har været store revisioner. Vi er meget mere fokuserede på arbejdsmarkedet og boligmarkedet,« siger Helge J. Pedersen.

Han mener, at de stigende boligpriser i København og Aarhus vil begynde at brede sig til andre dele af landet.

»Alene af den årsag, at priserne i de store byer er kommet så højt op, at førstegangskøberne er nødt til at se sig om efter bolig uden for byerne. Det er ligesom den udvikling vi så i årene op til finanskrisen,« siger Helge J. Pedersen.

Dengang endte de stigende boligpriser med en egentlig, der sprang med store prisfald til følge. Sådan tror Helge J. Pedersen ikke på, at det kommer til at gå denne gang. Blandt andet fordi der er kommet nye regler, der strammer lånevilkårene for boligkøberne.

Når det gælder den økonomiske vækst regner Nordea med, at den kommer op på 1,6 pct. i år stigende til 1,7 pct. til næste år. Betydeligt bedre end de foregående år, men stadig efter specielt svenskerne og nordmændene.

Nordea mener, at udviklingen omkring Brexit og nye handelspolitiske tiltag fra den amerikanske præsident Donald Trump (R) er de største faremomenter for den danske økonomi.