Her er seks lande med gang i sambavæksten

Latinamerika har i disse år nogle af verdens højeste vækstrater. Læs om mulighederne i seks af landene.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kom nu, grib chancen og få del i den imponerende vækst.

Sådan lød budskabet næsten samstemmende, da en gruppe danske handelsattachéer fra en række latinamerikanske lande for nylig tog på en turné rundt hos danske virksomheder for at udbrede kendskabet til væksten i eksotiske lande som Argentina, Brasilien, Chile og Mexico.

Klik her for at læse om de seks lande.

Tallene taler deres eget tydelige sprog: Sidste år havde Danmark en samlet eksport til hele verden på 544 milliarder kroner.

Knap 80 procent blev afsat i Europa, lidt over ti procent gik til de asiatiske lande, mens blot omkring sølle to procent blev afsat i Latinamerika.

Men tallene lyver faktisk en hel del, hvis man kigger på udviklingen.

Dels fortæller denne statistik ikke, at væksten på de traditionelle danske markeder i Europa er gået i stå. Og dels fortæller tallene heller ikke, at den danske eksport til de latinamerikanske lande under krisen er steget med omkring 50 procent fra 2009 til 2010, så den sidste år var på omkring 12 milliarder kroner.

Altså et område, hvor mange danske virksomheder vil kunne få del i den vækst, som ellers er forsvundet de seneste år.

OL og fodbold-VM i Brasilien

Den store elefant i Latinamerika er den ene fjerdedel af den kendte BRIK-kvartet - nemlig Brasilien. Et land, hvor de danske virksomheder allerede i dag eksporterer for over tre milliarder kroner til, og som sandsynligvis vil få endnu større opmærksomhed efter ansættelsen af den tidligere konservative toppolitiker og TDC-direktør, Henning Dyremose, som dansk eksportambassadør.

- Der er et marked på omkring 120 millioner købedygtige brasilianere, og Brasilien har været et meget trygt land at komme i gang med, fordi der er en kraftigt voksende middelklasse, en øget arbejdsstyrke, øgede kreditmuligheder og en styrket valuta, siger eksport-rådgiver Jimmy Olsen fra Det Danske Generalkonsulat i Säo Paolo.

Ud over gode muligheder inden for eksempelvis industrien, sundhedsområdet samt landbrugs- og fødevaresektoren peger Jimmy Olsen også på, at netop Brasilien skal afvikle VM i fodbold i 2014 samt OL i 2016.

Derfor er den portugisisk-talende nation i øjeblikket ved at lave enorme investeringer i eksempelvis infrastrukturen samt hele turistområdet, som kvikke, danske firmaer også vil kunne få del i.

- Alene de 12 lufthavne i Brasilien og masser af hoteller skal udvides i forbindelse med VM i fodbold og OL, så her er masser af muligheder for underleverandører. Faktisk er der uanede muligheder, siger Jimmy Olsen.

Stor vækst i Mexico-eksport

En andet af verdens kommende vækstkometer er Mexico, som er et af de såkaldte Next 11-lande, der de kommende år spås at få størst vækst i verden.

Med en eksport på 2,5 milliarder kroner i 2010 er Mexico det land efter Brasilien, hvortil danske virksomheder har den største eksport. Men den kunne sagtens være meget større, påpeger Jakob Tvede, der er leder af handelsafdelingen ved den danske ambassade i Mexico.

Med en årlig stabil vækst på fire-fem procent, verdens 14. største økonomi samt 113 millioner indbyggere er det et marked, hvor væksten i den danske eksport fra 2004 til 2010 er steget med over 250 procent:

- Men der er mulighed for mere, for Mexico er et land med stærke industriklynger og en god infrastruktur, så Mexico har stærke rammebetingelser, og 80 procent af eksporten fra Mexico går direkte til USA, forklarer Jakob Tvede.

Samtidig gør han opmærksom på, at netop Mexico kan gøre Kina rangen stridig som et muligt producentland:

- Mexico er konkurrencedygtig i forhold til Kina, fordi lønforskellen i dag er blevet reduceret til blot en halv dollar. Hvor den i Kina er på omkring tre dollar, er den i Mexico på omkring tre en halv dollar, påpeger Jakob Tvede.

Mange investeringer i Chile

Endelig er der et par oversete juveler i Latinamerika, som på grund af sine vestlige tilknytninger måske burde have større opmærksomheder fra danske virksomheder.

Lederen af handelsafdelingen på den danske ambassade i Chile, Laurids Refslund, siger således, at Chile kan bruges som Latinamerika for begyndere. Godt nok er der kun 18 millioner indbyggere i det langstrakte land, men siden diktator Augusto Pinochets fald i 1990 har der været en stabil årlig vækst på omkring fem procent samt et stabilt politisk system, der er meget markedsvenligt.

- Samtidig er der frihandelsaftaler med 90 procent af verden, der er lavere korruption end i USA og Frankrig, og så er Chile det land i Latinamerika, som har de fleste udenlandske investeringer målt i forhold til indbyggertallet, fortæller Laurids Refslund om det oversete Chile.

Meget andet end Messi

Endelig er Argentina også et af de oversete lande, hvor der burde være store muligheder. Argentina er nemlig et land, hvor der bor mange europæiske emmigranter, som føler sig stærkt knyttet til Europa.

- Derfor vil mange gerne arbejde sammen med europæiske virksomheder. Mange har også stadig dobbelte statsborgerskaber, og det åbner også muligheder for danske virksomheder. Samtidig er der høje værstrater på otte-ni procent, fortæller Bongki Engel, der er leder af handelsafdelingen ved den danske ambassade i Buenos Aires.

Som i nogle andre latinamerikanske lande lægger han dog heller ikke skjul på, at der er en række udfordringer i form af eksempelvis stigende handelsbarrierer samt korruption.

- Men den danske eksport er stigende, og gør man sit benarbejde ordentligt, er der mange muligheder inden for eksempelvis medicin, industrimaskiner, landbrug og fødevarer samt cleantech, siger Bonki Engel og tilføjer:

- Faktisk er Argentina meget andet end bare Messi, fodbold, pampas og køerne.