Her er regeringens forslag til nyt pensionsprodukt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte onsdag d. 31 august 2016 Savværket i Aarhus, hvor han fortalte om regeringens 2025 plan. Besøget er en del af en række borgermøder for at diskutere Danmarks fremtid og udfordringer. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. For mange kan det ikke betale sig at spare op til pension i sidste del af arbejdslivet, da udbetalinger fra fradragsberettigede pensionsordninger (livrente og ratepension) er skattepligtige og medfører aftrapning af offentlige overførsler i pensionisttilværelsen.

 

2. Som løsning på det såkaldte samspilsproblem vil regeringen indføre et nyt pensionsprodukt, som er en blanding mellem en aldersopsparing og en livrente.

 

3. Da udbetalinger fra en aldersopsparing – hvor der ikke er fradragsre­t for indbetalinger – er skattefrie, modregnes de ikke i de offentlige ydelser til pensionister.

 

4. Derfor vil regeringen gøre det muligt at indbetale op til 50.000 kroner årligt til en ikke-fradragsberettiget livrente, en såkalt aldersopsparingslivrente, i de sidste fem år før folkepensionsalderen. I dag kan der maksimalt indskydes 29.600 kroner årligt til alders­opsparing uanset alder. Retten til det forhøjede indskud gælder kun personer, der ikke har påbegyndt udbetaling af fradrags­berettigede pensionsordninger.

 

5. Ifølge regeringen vil et skifte til den eksisterende alders­opsparing modvirke, at offentlige pensionsydelser går til pensioniste­r med lave indkomster. Det vil få de offentlige udgifter til pensionsydelser til at stige markant og belaste de offentlige finanser.

 

6. Det foreslås derfor også, at der fremover højest må indskyde­s 5.000 kroner årligt på den eksisterende aldersopsparing for persone­r, der har mere end fem år til folkepensionsalderen. Derefte­r lukkes der for indbetaling.

 

Kilde: »Helhedsplan – for et stærkere Danmark«