Her er kommentatorernes dom over Mærsk-salget

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Thomas Lekfeldt. Robert Mærsk Uggla, administrerende direktør i A.P. Møller Holding, taler til VL Døgnet 2017
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til et morgenoverblik, der i høj grad kommer til at handle om A.P. Møller – Mærsk.

Den lyseblå koncern oplyste mandag til fondsbørsen, at man har solgt Maersk Oil til franske Total for 7,45 mia. dollar – svarende til 47 mia. kr.

Dermed slutter en dansk olieepoke, der for alvor fik sin begyndelse i 1962, da A.P. Møller-Mærsk vandt retten til at udforske og udvinde olie og gas i Nordsøen.

Salget af olie- og gasforretningen fylder også i de største danske erhvervsaviser dagen derpå, hvor forskellige erhvervskommentatorer analyserer Mærsks salg til Total:

Ikke et sekund at spilde for Mærsk

Søren Linding, der er erhvervskommentator på Finans.dk, er ikke overrasket over, at børsnotering af Mærsk Olie og Gas er blevet droppet. Han ser salget til Total som et udtryk for, at topledelsen i Mærsk har travlt med at få fokuseret selskabet.

»Det er rigtigt set af A.P. Møller-Mærsks nye bestyrelsesformand Jim Hagemann Snabe at presse på, overhøre Mærsk-familiens historiske bekymringer om udenlandsk ejerskab og gennemføre salget af olie- og gasforretningen,« skriver Søren Linding.

Han vurderer, at det ikke er topchef Søren Skous største hovedpine at udskille de resterende energirelaterede selskaber. Opgaven for topchefen er helt klar:

»Det er at digitalisere og sammenlægge transport- og logistikselskaberne i en toptrimmet, vækstorienteret enhed og at indlemme det nyligt indkøbte tyske containerrederi Hamburg Süd,« skriver Søren Linding.

Point of no return for Søren Skou

Børsens chefredaktør, Niels Lunde, hæfter sig ved, at der ikke er nogen vej tilbage for Søren Skou efter lukningen af Lindø-værftet i 2009 og nu salget af Maersk Oil.

Nu kan topchefen rette fokus mod integrationen af rederiet Hamburg Süd og genopretningen af APM Terminals, som i flere år forfulgte en ekspansiv strategi i et presset marked, skriver Niels Lunde.

»Det er to voldsomme udfordringer, men den største er at udvikle nye digitale kundeløsninger, der kan imødekomme kundens samlede behov for logistik. På kapitalmarkedsdagen i december sagde Søren Skou, at virksomheden står godt rustet, men det nylige hackerangreb, som ramte Maersk Line hårdt, styrker ikke tilliden til de digitale kompetencer,« skriver Niels Lunde, der konstaterer, at der nu er klarhed om den strategiske retning i A.P. Møller - Mærsk.

Kort Mærsk-engagement i Total

Det franske energiselskab betaler 47 mia. kr. for købet af Maersk Olie og Gas, og de penge lander i første omgang i det børsnoterede selskab A.P. Møller – Mærsk.  Derudover modtager Mærsk som betaling en stor post aktier i Total, og Mærsk tilbydes en bestyrelsespost i Total.

Men det bliver et kort engagement, vurderer Berlingske Business’ erhvervskommentator, Jens Chr. Hansen. Det på trods af topchefen i Total har ladet forstå, at Mærsk vil være en langsigtet aktionær i Total.

»Det tvivler jeg stærkt på, hvis han med langsigtet forstår et ejerskab på fem år, ti år eller mere. Total-bossen forsøger selvfølgelig at beskytte sin aktie og få denne handel igennem de respektive myndigheder, men det giver ikke mening for A.P. Møller Holding at binde 13 mia. kr., og få en mindre aktiepost i Total uden reel indflydelse,« skriver Jens Chr. Hansen.

Han vurderer, at A.P. Møller - Mærsk i løbet af 2018 sælger sine Total-aktier og foretager et ekstraordinært stort udbytte til sine aktionærer, herunder altså et meget stort kontant udbytte til A.P. Møller Holding.

»I så fald bliver det heller ikke relevant med en bestyrelsespost i Total til Mærsk.«

Berlingske mener: Vi skal sige tak til Mærsk

Mærsks salg af olieforretningen til franske Total udgør en delvis afslutning på en epoke i danmarkshistorien, som i den grad har splittet både befolkning og beslutningstagere, skriver Berlingskes lederskribent.

To fløje har argumenteret for hver sin fortolkning af historien om de mange milliarder kroner, som olien og gassen i Nordsøen har kastet af sig de seneste 45 år. Begge retninger er båret af stærke følelser, men fakta viser, at det har været en god forretning for Maersk Oil og en ualmindelig god forretning for Danmark, konstaterer Berlingske.

”Samlet set er over 400 milliarder kroner strømmet ned i statskassen, fordi et dansk selskab viste et usædvanligt initiativ og påtog sig en uoverskueligt svær opgave. De mange penge har været med til at finansiere opbygningen af velfærdsstaten og har sparet de samme politikere for at træffe svære beslutninger på en række områder. De burde faktisk sige tak for, at Mærsk gjorde det beskidte arbejde og hentede det sorte guld op af Nordsøen,” skriver avisen.

Dagens vigtigste fra Investeringsstrategen

I dag vil markedet fokusere på en cocktail af nøgletal og centralbanktaler, vurderer Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner:

»På nøgletalssiden bliver der i dag kl. 11.00 offentliggjort det tyske ZEW-indeks for august, som måler 350 tyske institutionelle analytikere og investorers vurdering af den økonomiske situation i Tyskland. Aller værdier over nul peger på fremgang, og markedet forventer i gennemsnit et lille fald fra 17,5 i juli til 15 i august. Selvom indekset skulle falde til den forventede værdi, peger det stadig på meget solid fremgang i tysk økonomi,« siger Morten Hessner.

»Kl. 14 holder Victor Constancio, medlem af Styrelsesrådet i den europæiske centralbank (ECB), tale, og markedet vil veje hans ord på en guldvægt for at prøve at afkode signaler om, hvornår ECB vil signalere en neddrosling af opkøbsprogrammet på EUR 60 mia. per måned i stats-, realkredit- og virksomhedsobligationer i eurolandene,« siger Morten Hessner.

»Endelig bliver der kl. 16 offentliggjort en ny erhvervstillidsmåling for august fra USA i form af Richmond-indekset, som med værdier over nul også forventes at signalere robust økonomisk fremgang i den amerikanske fremstillings- og serviceindustri,« siger Morten Hessner.

Det sker i dag

  • kl 8.00: Jyske Bank, halvårsregnskab
  • kl 8.00: Mats, førstekvartalsregnskab
  • kl 9.00: Danmark: Detailsalg, juli
  • kl 11.00: Tyskland: ZEW-tillidsindeks, august
  • kl 11.00: Tyskland: ZEW-forventningsindeks, august
  • kl 11.00: Eurozonen: ZEW-forventningsindeks, august


Det sker på markederne

De asiatiske aktieinvestorer er i det positive hjørne tirsdag morgen, hvor så godt som samtlige aktieindeks ligger med stigninger af varierende størrelse.

Det skriver Ritzau Finans.

Nikkei 225-indekset ligger med et plus på 0,1 pct., mens det bredere Topix-indeks falder 0,1 pct. De kinesiske aktiemarkeder på fastlandet er mere positive. Shanghai Composite stiger 0,2 pct. og CSI 300-indekset øger 0,4 pct., mens Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong handles med et plus på 1,0 pct.