Her er favoritterne til Danmarks største bankjob

En af Danmarks mest eftertragtede stillinger bliver ledig, når nationalbankdirektør Nils Bernstein snart går på pension. Mange kandidater til jobbet er i spil.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jagten på en afløser til nationalbankdirektør Nils Bernstein er i fuld gang. Formentlig er det kun et spørgsmål om få måneder, før der sættes navn på, hvem der skal have det prestigefulde job som kronens vogter og øverste chef for Danmarks Nationalbank.

Nils Bernstein fylder 70 år i begyndelsen af januar og skal inden udgangen af samme måned søge sin afsked, sådan at Danmarks Nationalbank kan får en ny formand for den tre mand store direktion senest 1. februar til næste år.Formelt er det Dronningen, der ansætter direktøren for nationalbanken. Men det sker på baggrund af en indstilling fra regeringens ansættelsesudvalg, som ud over statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) også tæller økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), udenrigsminister Villy Søvndal (SF), finansminister Bjarne Corydon (S) og erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).


Billedserie: Her er favoritterne til af afløse Bernstein

Erhvervs- og Vækstministeriet oplyser, at det endnu ikke er besluttet, hvordan processen skal forløbe, og om der eksempelvis kommer et jobopslag, som alle kan søge, eller om en eller flere headhuntere vil blive sat på sagen.

Udnævnelsen af Nils Bernstein tilbage i 2005 kom som en overraskelse, så det kan ikke udelukkes, der også denne gang kommer nye og helt uventede personer i spil. ---- Men lige nu går den 58-årige departementschef i Erhvervs- og Vækstministeriet Michael Dithmer, der også er næstformand for nationalbankens bestyrelse, for at være den mest varme kandidat.

Han menes at have et særdeles godt forhold til Ole Sohn (SF), hvilket har skubbet ATPs topchef, den 58-årige Lars Rohde, en smule i baggrunden, selv om han dog stadig af de fleste anses for at være den bedste og mest oplagte til jobbet; ikke mindst fordi han har praktisk erfaring med de finansielle markeder og sektorer.

Flere favoritter

Nils Bernstein menes at have den 53-årige direktør i Nationalbanken, Per Callesen, som sin foretrukne kandidat. Per Callesen har en fortid i Finansministeriet og har haft et kort ophold hos Den Internationale Valutafond i Washington, før han sidste år blev hentet ind til direktionen for Danmarks Nationalbank. Her har han allerede ved flere lejligheder optrådt som førstemand, når Nils Bernstein selv var forhindret.

Men tidligere overvismand og professor ved Københavns Universitet, Peter Birch Sørensen, er også en mulighed. Han var i en kort periode ansat i Danmarks Nationalbank som leder af bankens økonomiske afdeling, men vendte tilbage til universitetet, angiveligt fordi han ikke blev medlem af direktionen, da Per Callesen blev udnævnt.

Professor Torben M. Andersen er et andet bud. Han har gennem mange år markeret sig som en yderst kompetent økonom og har blandt andet været overvismand og formand for Velfærdskommissionen. Også direktør for Forbruger- og Konkurrencestyrelsen, Agnete Gersing, er i spil. Hans-Ole Jochumsen, der har den praktiske erfaring, som mange efterlyser, nævnes også. Han har tidligere stået i spidsen for Københavns Fondsbørs og fungerer nu som chef for Nasdaq OMX Nordiske og Baltiske Børser.

Nils Bernstein er – som traditionen foreskriver – uddannet cand.polit., men var med sine 62 år ved udnævnelsen noget ældre end sine forgængere. Bodil Nyboe Andersen var således 54 år, da hun i 1995 afløste den legendariske forgænger Erik Hoffmeyer, og da havde hun tilmed siddet fire år i direktionen. Erik Hoffmeyer var bare 40 år, da han blev udnævnt, og han blev på posten, til han fyldte 70 år, og var dermed nationalbankdirektør i 30 år – længere tid end nogen anden nationalbankdirektør i Europa.

Udadvendte opgaver

Formanden for direktionen svæver lidt over vandene internt i banken og varetager de mere udadvendte opgaver over for offentligheden. Det kræver en person, som med stor autoritet kan sætte sig i respekt. Ikke bare over for de magtfulde banker og realkreditinstitutter, men også over for de uregerlige og uforudsigelige finansielle markeder, der med mellemrum kan finde på at løbe stormløb mod den danske krone. Men også med god forstand på samfundsøkonomi og med mod til også at kritisere regeringens økonomiske politik, hvis det bliver nødvendigt.

Formanden for nationalbankens direktion har også en del rejseaktivitet. Nils Bernstein sidder i Det Generelle Råd i Den Europæiske Centralbank (ECB) og i det særlige Board of Governors i Den Internationale Valutafond, IMF.

Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea siger, at det er vigtigt, at nationalbankens topdirektør er åben og kan kommunikere med offentligheden.

»Det ligger i tiden, at der skal kommunikeres mere end før. På det område har Nils Bernstein lagt en helt ny linje, eftersom han har været meget aktiv og deltaget langt hyppigere i den offentlige debat, end både Bodil Nyboe Andersen og Erik Hoffmeyer. Men det er også vigtigt, at det er en person med stor forstand på, hvordan den finansielle sektor fungerer,« siger Helge J. Pedersen.

Både herhjemme og hos Den Europæiske Centralbank (ECB) smelter nationalbankens og Finanstilsynets roller mere og mere sammen, så god forstand på den finansielle sektor er også en vigtig del af jobbet.