Her er den nye aftale: Sådan skal dansk økonomi kickstartes

Regeringen og et politisk flertal er onsdag blevet enige om en såkaldt stimulipakke, der skal holde hånden under dansk økonomi og danske arbejdspladsser.

Finansminister Nicolai Wammen præsenterer her resultatet af stimulipakken med aftalepartierne ved et doorstep på stengangen i Finansministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er onsdag blevet enig med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet om en såkaldt stimulipakke.

I alt frigiver stimuliaftalen mere end 25 milliarder kroner, der skal bidrage til at understøtte privatforbruget, bevare danske arbejdspladser, hjælpe eksportvirksomheder og skabe ro om hjælpepakkerne.

Et centralt punkt i aftalen er, at danskerne til foråret får mulighed for at få de resterende to ugers indefrosne feriepenge udbetalt.

Baseret på erfaringerne fra første den første runde udbetalinger vurderer Finansministeriet, at der vil blive udbetalt feriemidler svarende til cirka 24 milliarder kroner efter skat.

På »kort sigt« kan udbetalingen af de resterende indefrosne feriepenge øge beskæftigelsen med op mod 5.000 personer, skønner Finansministeriet.

Derudover er regeringen og partierne blevet enige om en eksportpakke, der skal styrke og fastholde gode rammer for både små og store eksportvirksomheder samt styrke eksportmulighederne i lyset af coronakrisen. Der er afsat 1,7 milliarder kroner til eksportpakken fordelt over perioden fra 2021 til 2023.

En del af midlerne kan blive brugt til at styrke eksporttiltag, der kan udbrede grønne, danske løsninger til resten af verden for at øge den grønne eksport og for at bidrage til den internationale grønne omstilling.

Hjælpepakker kan blive forlænget

Regeringen og aftalepartierne er desuden enige om at afsætte midler til at forlænge de eksisterende hjælpepakker med yderligere en måned i tilfælde af, at de sundhedsmæssige restriktioner bliver forlænget. Formålet er at holde hånden under danske lønmodtagere og virksomheder, mens de sundhedsmæssige restriktioner står på.

Det skønnes, at det vil koste i alt 2,3 milliarder kroner at forlænge hjælpepakkerne med en måned.

»Danmark står med coronakrisen stadig i en usikker økonomisk situation. Derfor er jeg meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget vil være med til at tage ansvar med aftalen om en markant stimulipakke til dansk økonomi. Vi sætter massivt ind for at sikre tryghed om danske lønmodtagere og danske arbejdspladser. Det er en saltvandsindsprøjtning til økonomien, så vi kommer stærkere gennem krisen sammen,« siger finansminister Nicolai Wammen (S).