Her er de største prisfald og prishop

Der er flere overraskelser på denne liste over prisfald på varer. Men der er også en del ting, som er blevet dyrere at købe over det sidste år. Se de største prisfald og prishop her.

Foto: Johan Gadegaard. Danmark melder sig nu ind i den klub af lande, der har faldende priser eller deflation, som det også kaldes. Det er første gang siden januar 1954, at forbrugerpriserne i Danmark falder målt i forhold til samme måned året før.
Læs mere
Fold sammen

Det er især benzin, diesel og olie generelt, som er blevet billigere over det sidste år. Prisen på en liter benzin 95 oktan er faldet med flere kroner og kan nu fås for tæt ved ni kroner per liter flere steder i landet ude ved de lokale tankstationer.

Men fjernvarme er også blevet lidt billigere. Det hænger blandt andet sammen med den tilbagerulning af den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift, som er vedtaget.

Prisen på sodavand er også faldet, og her er det lavere afgifter, som spiller ind, og gør det lidt sjovere at købe denne vare i supermarkedet. Flere steder har man på det sidste kunne få en 1,5 liters Coca Cola på tilbud for ti kroner. Det er betydningt mindre end de typisk 15 til 20 kroner, eller mere endnu, der skulle betales for et år siden.

Men det er langt fra alle varer, der falder i pris. En del ting bliver også dyrere. Det er blandt andet bøger og lammekød, der er steget særligt meget i pris over det sidste år.

Men mere skal der også betales for kaffe, æg og ost, og hvis man skal sende et brev med posten, koster det nu hele 8,2 procent mere nu end for et år siden.

Samlet er forbrugerpriserne faldet med 0,1 procent fra januar sidste år til samme måned i år. Ses der på forbrugerpriser uden energi, så er der tale om en stigning på 0,8 procent i samme periode, viser de nye tal fra Danmarks Statistik.