Her er de selvstændiges krav til en ny regering

Selvstændige efterlyser fokus på dagligdagens besvær med at drive virksomhed i valgkampen.

Uanset om valgets vinder bliver Thorning eller Løkke, kræver a-kassen Ase, at der kommer mere fokus på de selvstændiges vilkår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre regler og lavere byrder. Det er nogle af de ting, landets selvstændige efterspørger i valgkampen, lige som de ønsker skattelettelser og nulvækst i det offentlige.

Næsten halvdelen af de 75.000 medlemmer af landets største a-kasse for selvstændige erhvervsdrivende, Ase, mener, at der i valgkampen er for lidt opmærksomhed på de dagligdagsproblemer, der findes, når man er selvstændig erhvervsdrivende, selvom to ud af tre mener, det er det vigtigste emne.

Det viser en ny undersøgelse, hvor 986 selvstændige erhvervsdrivende inden for forskellige brancher har deltaget, i perioden efter valget er blevet udskrevet.

Undersøgelsen viser også, at de selvstændiges største ønsker er nulvækst og skattelettelser. Hele 63 pct. mener, at der er behov for skattelettelser, mens 60 pct. peger på, at den offentlige sektor er tilstrækkelig stor, og at der derfor bør budgetteres med nulvækst de næste år.

»Der er al for lidt fokus på vilkårene for dem, som skaber velstanden i Danmark. Det er ingen kunst at dele velfærd ud, men det er rigtig svært at skabe velstand. Erhvervs- og vækstpolitikken og velstandsdannelsen burde derfor fylde meget mere i debatten, end tilfældet er, ved dette folketingsvalg,« siger adm. direktør i Ase, Karsten Mølgaard Jensen.

Det vigtigste konkrete punkt for de selvstændige er at slippe af med det administrative bøvl, der optager en stor del af de selvstændiges tid. Mere end halvdelen angiver, at færre regler og færre administrative byrder er det vigtigste konkrete emne på valgets agenda. Næsten lige så mange peger på, at flere ledige skal i arbejde som vigtigste punkt. I den anden ende mener blot fem pct., at det vigtigste emne er en større offentlig sektor.

Hvis de selvstændige skulle bestemme, hvem der får magten efter d. 18. juni, vil det ikke overraskende blive blå blok. Venstre er topscorer blandt de selvstændige med 31 pct. af stemmerne, og samlet set vil 65 pct. af stemmerne gå til blå blok.