Her er 11-årig drengs løsning på gældskrisen

Løsningen inkluderer en stor pizza og har vundet en præmie i en stor konkurrence for verdens topøkonomer.

11-årige Jurre Hermans løsning på krisen i eurozonen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>TV-nyhedernes mange beretninger om krisen i eurozonen er åbenbart noget, man skal passe på med at udsætte sine børn for. I hvert fald er 11-årige Jurre Hermans fra Holland blevet så urolig, at han følte sig kaldet til at formulere sit eget bud på en løsning af gældskrisen.

Løsningen (se tegning i bunden) sendte han ind til Wolfson Economics Prize, en konkurrence for verdens topøkonomer om det bedste bud på en løsning for et scenarie, hvor et medlemsland forlader eurozonen. 

Hermans simple forslag, hvor grækerne skulle tvinges til at veksle deres euro til drachmer med henblik på at betale kreditorerne, vandt ikke konkurrencen, men han fik dog hædrende omtale og et gavekort på 100 euro.

Den 11-årige hollænder er dog så økonomisk vidende, at han har regnet ud, at de fleste grækere nok ikke kan se det smarte ved forslaget, i det drachmeren ved en sådan løsning ville blive voldsomt devalueret. Skulle grækerne nægte at veksle deres euro, så foreslår Herman at uddele bøder.

Om det var huller i løsningsforslaget eller blot manglende titler på CV'et, der forhindrede Hermans plan i at vinde konkurrencen fremgår ikke. Hvor de nominerede i konkurrencen kan fremvise imponerende biografier, så fortæller Herman, at han bor med sin familie, sin hund og en fugl, samt at han har fem venner, som han leger med hele dagen, for det mest uden for. 

Den endelige vinder af Wolfson Prize er endnu ikke fundet.