Henrik Clausen skal bevise, at det spiller for Bang & Olufsen

Onsdag kommer regnskabet, der afslører, om den nye B&O-topchef er på rette vej.

Topchef Henrik Clausen har haft næsten et år til at sætte sit præg på hårdtprøvede B&O. Arkivfoto: Lasse Bech Martinussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du skulle komme forbi Peter Bangs Vej 15 i Struer tirsdag ved midnatstide og ser lys i vinduerne, så er det sandsynligvis ikke en indbrudstyv, der er på spil. Men derimod topchefen Henrik Clausen, der er i færd med at afpudse de sidste detaljer, inden han onsdag morgen fremlægger sit første hele årsregnskab. Forventningerne er afdæmpede, for underskuddet året før løb op i 208 mio. kr.

Uvist af hvilke årsager har B&O-­chefen fremrykket årsregnskabet med en hel måned, måske på opdrag fra formanden, Ole Andersen. Nok har Bang & Olufsen været på salgsblokken i nogle år, men det vil alligevel være ove­rraskende, hvis fremrykningen af regnskabet skyldes, at der nu endeligt ­er fundet en køber til hele Struer-­virksomheden.

B&O har skævt regnskabsår, som slutter med udgangen af maj. Henrik Clausen tiltrådte 1. juli 2016, og dermed har han haft næsten et helt år til at sætte sit præg på den hårdt prøvede lydvirksomhed. I modsætning til sin forgænger, Tue Mantoni, har Henrik Clausen som B&O-topchef haft en afdæmpet profil, i hvert fald udadtil.

Onsdagens regnskab skal vise, om den nye Mr. B&O er på rette vej mod sit mål om en årlig vækst i omsætningen på ti procent og samtidig nå en indtjening på syv procent på driften. Afgørende bliver det, om Henrik Clausen har formået at fortsætte væksten i B&O Play-forretningen til nu at udgøre mere end halvdelen af omsætningen, og om han samtidig har formået at standse de økonomiske blødninger i den »gamle« luksusvareforretning.

Henrik Clausen sagde ved sin tiltrædelse for et år siden, at opgaven var at bevise for omverdenen, at B&O kunne fastholde momentum og levere resultater. Onsdag kommer dagen, hvor han skal bestå testen: »Show it, don’t tell it«.

Perioden med halvårsregnskaber rulles langsomt i gang i denne uge. Tirsdag er forsikringsselskabet Tryg således på banen med sine tal for de første seks måneder. Givetvis med gode tal, men Tryg-aktien har efter nogle stærke år i nogen grad mistet pusten hos børsmarkedet.

Førnævnte Ole Andersen fra B&O-formandssædet har i øvrigt en travl juli. Han er nemlig også bestyrelsesformand i landets største bank, Danske Bank, som kommer med regnskab i næste uge, torsdag 20. juli. Det betyder, at regnskabsfolkene i Danske Bank sammen med topchef og formand skal have besluttet sig til, hvordan tab- og hensættelseskontoen skal sættes sammen for halvåret. Så formanden skal vende en hel del bunker med kreditsager.

Interessant er det, at kollegaen Nordea også kommer med regnskab torsdag 20. juli. Nordea er særligt interessant, fordi Nordea selv har fortalt omverdenen, at den endelige beslutning om hvor hovedkontoret skal ligge – i København, Helsinki eller forblive i Stockholm – vil blive taget inden sommerferien.

Godt nok har de gæve kommunikationsfolk i Nordea ikke sat årstal på, men alle forventer dog, at det bliver i 2017, den beslutning tages. Og i så fald måske på det bestyrelsesmøde, hvor også halvårsregnskabet godkendes. Kommer der heller ingen hovedkontorudmelding her, må man gå ud fra, at Nordea bliver i Stockholm og blot ikke kan finde den rette timing til at melde det ud.

Sommerferie er der heller ikke i Lemvig hos Vestjysk Bank. En gruppe venner af huset i Lemvig har fremsat et købstilbud til aktionærerne på en krone pr. aktie. Gruppen, som er anført af Nykredit, har i forvejen sikret sig statens ejerandel på 81 procent, så majoriteten er forlængst hjemme. Spørgsmålet er, om købergruppen får over 90 procent og dermed afnoterer Vestjysk Bank på børsen. Der forventes ikke konkurrerende bud på banken.

Bestyrelsen i Vestjysk Bank har besluttet at forholde sig neutral og ikke komme med en anbefaling om hverken for eller imod købstilbuddet. Men til en krone pr. aktie er det svært at se fornuften i at sælge til købergruppen. Tilbuddet løber frem til næste uge, 19. juli, og herefter skal der holdes ekstraordinær generalforsamling i Vestjysk Bank 31. juli for endeligt at bekræfte ejerskiftet.

Bank er der også fra USA i denne uge. Vanen tro er de amerikanske virksom­heder – og herunder i særlig grad pengeinstitutterne – hurtige til at lægge regnskabstallene på bordet. Så en bølge af amerikanske bankregnskaber vælter i denne uge ind over børsmarkederne.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator