Hemmelige tal afslører: Store problemer i Coops kendte dagligvarekæder

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Arkivfoto. Kvickly i Albertslund Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Godmorgen,

Det er dagen derpå, efter Kåre Schultz' højest overraskende stop i Lundbeck. Vi ser nærmere på, hvad medierne skriver om jobskiftet.

Men først til en historie om opsigtsvækkende problemer i tre af Coops kendte dagligvarekæder

1
Coop taber millioner på Kvickly og Brugsen

Den største dagligvarekoncern i Danmark, Coop, har i 2017 tabt store millionsummer på kæderne Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen. Det viser fortrolige tal, som Finans er kommet i besiddelse af.

I løbet af årets seks måneder har de tre kæder præsteret langt dårligere end i 2016. Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen er delvist ejet af Coop og delvist af selvstændige brugsforeninger. Den del af forretningerne, som Coop ejer, har i første halvår givet et underskud på cirka 49 millioner kroner. I samme periode sidste år var underskuddet blot på 7,7 mio. kr.

Ifølge de tal, som Finans har set, havde Coop regnet med, at de skulle have et overskud på 64,2 millioner i perioden. Især Kvickly er et problem, da kæden har haft et underskud på 81,3 mio. kr. i årets første halvdel.

Coop forklarer, at de ikke kan kommentere tallene på nuværende tidspunkt. Men ifølge Jens Juul Nielsen, informationsdirektør, er tallene ikke dækkende for den samlede udvikling i koncernen, som også består af Irma og Fakta.

»Efter de første otte måneder er vores resultat en del bedre end i den tilsvarende periode sidste år,« siger han til Finans.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Hvad skriver aviserne om Kåre Schultz?

Der kom som et chok for dansk erhvervsliv, at Lundbecks succes-direktør Kåre Schultz pludselig sagde sit job op for at blive direktør i det store israelske medicinalselskab Teva. I dag er erhvervsaviserne fyldt med historier om det opsigtsvækkende jobskifte.

 • Berlingske Business skriver blandt om danskerens nye løn. Han får 123 millioner kroner alene for at skrive under på kontrakten. Dertil kommer aktieprogrammer til en værdi af 77 millioner - også bare for at skrive under. Årslønnen ender på 74 millioner kroner, hvis alle bonusser aktiveres.
 • Hvordan skal Lundbeck klare sig, når Kåre Schultz er væk, spørger Berlingske Business også. Kåre Schultz har stået for en imponerende turn-around i selskabet, hvis aktie er steget omkring 180 procent de seneste to år. Nu går den vanskelige jagt på en afløser, der kan leve op til Schultz' resultater.
 • I Børsen diskuteres det, om Kåre Schultz stoppede i Lundbeck for tidligt. Det synes Kåre Schultz ikke selv: »Jeg synes ikke, at jeg er tarvelig. Jeg synes, at jeg er professionel. Jeg mener egentlig, at jeg har gjort mit job, fuldstændigt som man kunne forvente, i den periode, jeg har været her, hvor jeg har skabt nogle gode resultater,« siger han.

Business anbefaler:

3
Den nye iPhone præsenteres i Californien. Hvad skal vi forvente?

I aften dansk tid vil Apple løfte sløret for den nye iPhone ved et stort show i det nye hovedkvarter i Cupertino i Californien. Wall Street Journal har taget et kig på, hvad vi kan forvente:

 • Det vil være første gang, at Apple præsenterer tre nye iPhone. En af dem vil være den nye, dyrere luksusmodel, iPhone X. Derudover kommer der opdateringer af sidste års iPhone 7 og iPhone 7 plus.
 • Fokus vil primært være på den nye iPhone X. Apple har angiveligt droppet den kendte »hjem-knap,« og i stedet skal telefonen åbnes ved hjælp af ansigtsgodkendelse. Derudover skriver Wall Street Journal, at telefonen kan oplades trådløst.
 • i USA kommer iPhone X formentlig til at koste over 1.000 dollar. Dermed bliver den 50 pct. dyrere end iPhone 7, da den blev lanceret.

4
Udlandsdanskere skylder otte milliarder til Skat

Flere end 100.000 danskere, der bor i udlandet, skylder i alt over otte milliarder kroner til den danske stat. Det viser helt nye tal fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) ifølge avisen Danmark.

Dermed skylder langt over hver anden udlandsdansker penge til det offentlige. I gennemsnit er gælden 80.000 kroner per skyldner til det offentlige i skat, moms og andre restancer. Alene ti danskere bosat i udlandet står for omkring den ene milliard kroner i gæld til det offentlige. En enkelt person skylder over 250 millioner kroner, viser et andet svar fra skatteministeren.

I sommerens skatteaftale blev det besluttet, at netop inddrivelsen af skat i udlandet skal styrkes.

Det sker i dag

Her er dagens planlagte begivenheder:

 • 12: Flügger kommer med regnskab for første kvartal 2017/18.
 • 12:30: Københavns Lufthavn præsenterer trafiktal for august.
 • Den franske fagforening CGT har i dag varslet strejke og demonstrationer som reaktion på præsident Macrons arbejdsmarkedsreform
 • I aften, dansk tid, præsenterer Apple den nye iPhone X.

Det sker på markederne

De asiatiske markeder stiger for fjerde dag i træk, efter at de amerikanske aktier mandag satte rekord som følge af mindre skader end ventet fra orkanen Irma, mens også FN's sanktioner mod Nordkorea var mildere end forventet.

 • Nikkei 225 i Japan: 1,1 pct.
 • China Shanghai Composite: +0,1 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +0,2 pct.
 • Indiens BSE Sensex: +0,4 pct.