Hemmelige SMSer viser magtkampe og sammensværgelser inden bycykel-konkurs

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Firmaet bag de hvide bycykler, Gobike, går konkurs. (Foto: Jeppe Vejlø/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

I dagens Business-overblik ser vi nærmere på en række SMS-beskeder, der afslører et nervepirrende magtopgør, inden firmaet bag de københavnske bycykler blev erklæret konkurs.

Og så vil en nordjysk topchef forsøge at overbevise dig om, at robotterne ikke er kommet for at tage dit job. Tværtimod.

Lad os komme i gang.

1
Private SMS-beskeder afslører cykel-magtspil

Der har de seneste uger udspillet sig et usædvanligt magtopgør i sagen om de københavnske bycykler. Det viser en række private SMS-beskeder, som Finans har fået fat i.

SMSerne er sendt i dagene, inden firmaet bag bycyklerne, Gobike, måtte lade sig gå konkurs, da cykelfonden ikke ville godkende en redningsplan. Her skriver bestyrelsesformanden i fonden, Nikolaj Bøgh, til Gobikes stifter, Torben Aagaard, at han er klar til at bakke op om en plan, der skal redde Gobike. Men i sidste ende faldt planerne til jorden.

»Jeg blev desværre udsat for et bagholdsangreb her på vores bestyrelsesmøde,« skriver Nikolaj Bøgh blandt andet.

I senere beskeder hævder han, at »bagholdsangrebet« er sat ind af cykelfondens egen direktør, Tina Füssel. Det får bestyrelsesformand Bøgh til at skrive:

»Tina er ikke et overbevisende valg og var jo egentlig også sorteret fra i første omgang.«

Direktøren Tina Füssel er overrasket over SMSernes eksistens.

»Jeg synes, SMSerne taler for sig selv.«

»Jeg har hele tiden gået efter at varetage fondens interessere. Vi har som sådan ikke nogen interesse i at hjemtage driften af bycyklerne, men det kan være konsekvensen, når operatøren er løbet tør for penge,« siger hun til Berlingske Business.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Robotterne vil ikke tage dit job

På en vinduesfabrik i Farsø i Nordjylland har direktøren Asger Drewes Jørgensen for nylig investeret millioner i nye robotter. Alligevel skal virksomheden hyre 40-50 nye medarbejdere i de kommende måneder.

Et paradoks? Egentlig ikke lyder det fra Asger Drewes Jørgensen.

»Billedet af en fabrik, hvor der kun er robotter og så en enkelt mand, der går rundt med en hund og holder øje, tror jeg ikke, vi kommer til at se i Danmark.«

I Berlingskes Toplederpanel er der enighed om, at robotterne i højere grad skaber arbejdspladser, end de stjæler dem.

Business anbefaler:

 

3
Nyt alarmsystem blokerer for snyd med årsopgørelsen

Det er den tid på året, hvor tusindvis af danskere sidder på SKATs hjemmeside for at rette oplysningerne i årsopgørelsen for 2016 i et forsøg på at score et par ekstra kroner.

I år har SKAT taget et nyt våben i brug for at stoppe dem, som kunne finde på at snyde med bogføringen.

Mere end 30 digitale stopklodser er lagt ind i Skats tast selv-funktion på nettet. Hvis dine indtastede oplysninger synes ulogiske eller usandsynlige, får du simpelthen ikke mulighed for at gemme din årsopgørelse, skriver Politiken.

Det nye system har indtil videre stoppet 10.000 rettelser af årsopgørelser.

4
Mexicanske murbyggere bør have dårlig samvittighed

Donald Trumps planer om at bygge en mur på grænsen til Mexico skrider frem, og nu har de amerikanske myndigheder åbnet for, at interessede virksomheder kan byde på projektet.

Mere end 700 virksomheder har allerede budt på opgaven. Heriblandt en del mexicanske, skriver Financial Times.

Og de bør have dårlig samvittighed, siger Mexicos udenrigsminister, Luis Videgaray. Han opfordrer de mexicanske virksomheder til at tænke sig om en ekstra gang, inden de byder opgaver på den 3.200 kilometer lange grænse.

5
Lønfest for danske bestyrelsesformænd

De danske bestyrelsesformænd tjener væsentligt mere end deres nordiske kolleger. Siden 2010 er deres løn steget med 60 pct. Og dermed får de 40 pct. mere i lønposen end i de øvrige nordiske lande. Det skriver Børsen.

Forklaringen er, at investorerne i stigende grad kræver, at bestyrelsesformændene blot koncentrerer sig om én eller få bestyrelsesposter. Den dedikation er investorerne villige til at betale ekstra for.

Det sker i dag

  • Parken, der ejer FC København, kommer med regnskab for 2016.
  • I aften afholder franskmændene den første store TV-debat, inden det kommende præsidentvalg.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Det sker på markederne

Den japanske børs holder ferielukket, mens der både er stigninger og fald i de øvrige asiatiske markeder.

  • Hang Seng i Hong Kong stiger 0,6 pct.
  • Shanghai Composite stiger 0,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi falder -0,5 pct.