Heftig debat om dagpengesats

I skyggen af en drastisk stigende ledighed breder diskussionen sig blandt politikere og erhvervslivets parter om en reform af det danske dagpengesystem.

Foto: Scanpix
Som optakt til de kommende finanslovsforhandlinger foreslår Danmarks største fagforening 3F en markant stigning af dagpengene. Arbejdsløse skal have ret til en dagpengesats, der afspejler den lønindtægt, de havde, før de blev ledige, mener den faglige organisation. Det skriver dagbladet Børsen.

»Dagpengeniveauet er i forhold til den gennemsnitlige lønindkomst faldet markant siden 1990-91, hvilket er med til, at flere vælger a-kasserne fra. Vores forslag lægger op til, at flere lader sig forsikre mod ledighed. Og det er vigtigt, for vi skal ikke fastholde ledige i en så dårlig økonomisk situation, at de ender som sociale tilfælde, der kræver livslang ydelse fra det offentlige,« siger forbundsformand Poul Erik Skov Christensen, der får opbakning i oppositionen.

DI: Under ingen omstændigheder
Regeringen og DI er derimod stik uenige heri.

»En højere dagpengesats kan vi under ingen omstændigheder gå ind for. Der skal være bedre incitamenter for at arbejde, og det kræver, at man ikke øger kompensationsgraden for folk, der er ledige. Slet ikke når det gælder de lavestlønnede, hvor Danmark allerede har en me-get høje kompensationsgrad sammenlignet med andre lande,« lyder det fra DI's chef-økonom Klaus Rasmussen

/Ritzau/