Havets mand har stadig fuld fart på: 67-årige Jens Sallings jolle kan sejle 120 km/t

Jens Salling, medejer af Polar Seafood. Fold sammen
Læs mere

Jens Salling elsker havet, hurtige både med mange hestekræfter og at fiske fra en jolle.

Den grønlandske velhaver, ­der er den ene af Polar Seafoods to succesrige ejere, har bl.a. en 19 fods aluminiumsjolle med en 350 hestes påhængsmotor.

»Jeg tog lige en tur i morges ind ­til mit nybyggede sommerhus i Qoornoq i Nuuk-fjorden og er tilbage i ­Nuuk igen. Det tager ikke ret lang tid. Når der er fuldt drøn på, sejler jollen 65 knob i timen,« fortæller Jens Salling over mobiltelefonen om sin lynhurtige motorbåd, der i landkrabbesprog kan klare 120 km/t.

Den grønlandske erhvervsmand, der i modsætning til Anders Brøns ikke længere er med i den daglige ledelse af Polar Seafood, har det allerbedst i gummistøvler og arbejdstøj – og i fuld fart på havet.

»Vi er to ligeværdige ejere og snakker om alt. Når vi skal træffe beslutninger i selskabet, sidder jeg sammen med Anders, planlægger og snakker om tingene,« fortæller Jens Salling.

Den 67-årige fiskeskipper er født i den lille by Qeqertarsuaq. Han er søn af en grønlandsk mor og en dansk far.

»Jeg skal aldrig derfra. Naturen omkring Qeqertarsuaq er så flot,« siger Jens Salling.

Det var hans drengedrøm af blive ejer af en fiskekutter.

»Drømmen var også, at det bare skulle vokse og vokse. I mange år sad jeg ikke stille og arbejdede 26 timer i døgnet,« siger han.

Efter 9. klasse blev Jens Salling butiksuddannet og tog en handelseksamen. Derefter blev han fisker, fiskeskipper og investerede i fisketrawlere- og fabrikker. Han kom ind i Polar Sea­food, da han indskød et selskab med en trawler og blev medejer i 1985 af selskabet, som Anders Brøns havde grundlagt året før sammen med en tredje grønlænder, Hans Pavia Egede.

Hovedaktør i Nordatlanten

Egede blev købt ud af foretagendet af Anders Brøns og Jens Salling: I 1994 blev aktierne i Polar Seafood, der tjener de fleste penge på rejer og hellefisk, koncentreret på fire hænder, Anders Brøns og Jens Salling.

De to driftige, strategisk tænkende og risikovillige forretningsmænd har gennem årene med stor succes været hovedmænd på konsolideringen og koncentrationen af de private grønlandske trawlerselskaber i Polar Seafood.

I slutningen af 1980erne var der omkring 80 grønlandske rejetrawlere, i dag er der under ti store trawlere tilbage, hvoraf Polar Seafood har en pæn andel. Selskabet er i dag en af de magtfulde hovedaktører i det nordatlantiske rejefiskeri.