Har du husket dine skattefradrag?

Her til morgen har Skat lagt danskernes forskudsopgørelser for 2011 i skattemappen på skat.dk. Her får du en guide til, hvad du skal holde øje med.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På skat.dk ligger der nu et vigtigt dokument og venter på dig. Din forskudsopgørelse, som fortæller din forventede skat næste år, er nemlig klar. 

Dermed er det nu, at du skal gå ind og tjekke, om tallene er rigtige. Skat advarer dog i en pressemeddelelse om, at det kan være svært at få adgang på grund af et voldsomt pres på serverne. Sidste år gik 1,5 millioner danskere ind for at kontrollere deres forskudsopgørelse i den første uge efter åbningen.


»Vi forventer som sædvanlig et ekstra pres på vores systemer, da mange gerne vil ind og se deres forskudsopgørelse med det samme. Vent derfor en dag eller to med at logge på, hvis du vil undgå risiko for kø«, siger kontorchef for Skat Henrik Kähler i en pressemeddelelse.

Tjek for skattesmæk

For mange er kontrollen det eneste, der skal gøres, og der behøver ikke at være nogen ændringer, men der er undtagelser.
Helt generelt skal skatteydere, som i løbet af 2010 har fået ændret deres privatøkonomi, være opmærksomme på at få tilpasset forskudsopgørelsen til den nye situation.

Det gælder for eksempel boligejere med korte flekslån, som i følge Skat skal være særdeles opmærksomme og holde øje med rentefradragets størrelse.Hvis ikke du som boligejer med et kort flekslån nåede at ændre rentefradraget i 2010, vil du have et rentefradrag, som står til at være flere gange større end det rentefradrag, du reelt har i 2011.

Renterne er nemlig lave, og det betyder selvklart et lavt rentefradrag  - så hvis ikke du er opmærksom på at få tilpasset dit rentefradrag, kan dette give noget af et skattesmæk, når du går ind i 2012.

Frist til nytårsaften

Fristen for ændring af forskudsopgørelsen for 2011 er 31. december 2011. Hvis du tjekker tallene på din forskudsopgørelse for 2010 og opdager, at du har betalt for lidt i skat i år, kan du stadig undgå restskat og renter.

"Det kræver bare, at du betaler det manglende beløb inden årets udgang via skat.dk. Hvis du fx lagde dine lån om sidste år på denne tid, så tjek om renteudgifterne for 2010 passer," siger Henrik Kähler.

Snyd ikke dig selv

Det er vigtigt at være opmærksom på, at du ikke snyder dig selv i skat, hvis der er sket noget stort i dit liv rent økonomisk det sidste års tid.

Her er eksempler på, hvornår du i følge Skat skal være særligt opmærksom på oplysningerne i din forskudsopgørelse:
  • Hvis du har købt eller solgt en ejendom
  • Hvis du i løbet af året har skiftet job og fået markant længere eller kortere på arbejde
  • Hvis du har fået lønforhøjelse eller mistet dit job
  • Hvis du er begyndt at læse eller lige blevet færdig
  • Hvis du har startet din egen virksomhed 
  • Hvis du har optaget nye boliglån eller har flekslån