Hans virksomhed gik konkurs, investorer hænger på millionregning – nu har han gang i et nyt projekt

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

PR-foto Fold sammen
Læs mere

Godmorgen

Velkommen til ugens første morgenoverblik fra Business.dk, hvor vi som altid har samlet dagens fem vigtigste erhvervshistorier. I dag lægger vi ud med DONGS succesfulde CEO, der afviser, at han skulle være på vej mod nye græsgange.

Vi kommer desuden forbi følgende overskrifter:

  • Hesalight-ledelsen har været involveret i nyt lysselskab efter konkursen i Hesalight.
  • BabySam ser endelig ud til at have vendt skuden efter finanskrisen
  • Lars Løkke vil forenkle junglen af uddannelsestilbud
  • Revisors rolle i Grand Prix-skandale er underbelyst, mener advokat

1
DONG-topchef skal ingen steder

Med danmarkshistoriens største børsnotering i bagagen og en succesfuld turnaround af DONG, ligner selskabets 49-årige CEO Henrik Düring Poulsen et interessant emne til et udenlandsk topjob.

De godt fire og et halvt år hos Danmarks største energiselskab er det næstlængste ansættelsesforhold i Düring Poulsens karriere, men han har ingen planer om at søge mod nye græsgange, siger han i et interview med Berlingske Business.

»Jeg sidder stadig med en fornemmelse af, at transformationen i sig selv – det at få skabt en ny platform for DONG – ikke er færdiggjort,« siger han. »Nu kan jeg ikke tænke 10-15 år frem. Det tror jeg ikke, at nogen kan. Men jeg kan i hvert fald se nogle år frem, og der kan jeg sagtens se mig selv i DONG. Jeg har ikke behov for at skulle noget andet. Jeg er enormt glad for det team, som jeg er en del af, og det betyder ret meget.«

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Hesalight-ledelse involveret i nyt lysselskab

Stifterne af den konkursramte LED-virksomhed, Hesalight, ligger tilsyneladende ikke på den lade side, mens sagen om Hesalight kører i retten og hos Bagmanspolitiet. Ifølge Dagbladet Børsens oplysninger har de to Hesalight-stiftere således begge for nylig været tilknyttet det nystartede LED-selskab Citilio.

Citilio har kapitalfirmaet Dansk OTC, som hovedejer, og Dansk OTC var tidligere med til at hjælpe Hesalight med at rejse et større millionbeløb fra investorer, der siden måtte se deres investering gå tabt.

Lars Nørholdt, der er erklæret personligt konkurs og desuden sigtet er af Bagmangspolitiet, bekræfter over for Børsen, at han »har haft med Citilio at gøre,« men vil ikke fortælle mere sin rolle i virksomheden.

3
BabySam har vendt skuden

Polaris købte BabySam sammen med kapitalfonden AAC Capital, lige inden finanskrisen brød ud i 2008, og den uheldige timing har betydet, at BabySam først nu efterhånden ligner noget, der er værd at sætte til salg for kapitalfonden Polaris:

Et dugfriskt årsregnskab fra BabySam viser en fremgang i omsætningen på 14 procent til 439 mio. kroner i 2016, mens BabySams driftsresultat (EBIT) for første gang i otte år blev positivt med 10,4 mio. mod et underskud på knap en mio. kroner året før

BabySams administrerende direktør, Kenneth Nørgaard, er helt med på, at kravet fra ejerne er, at BabySam skal gøres klar til at blive solgt, men det pres arbejder han godt under, siger han.

»Jeg har begge hænder på kogepladen. De investeringer, jeg gerne vil lave, skal jeg gøre mig fortjent til,« siger Kenneth Nørgaard, som først og fremmest er optaget af at gøre BabySam til et sted, hvor den primære målgruppe, mødre til børn fra 0 til 4 år, kan få rådgivning.

4
Lars Løkke vil forenkle junglen af uddannelsestilbud

Unge med indlæringsvanskeligheder og elendige afgangsprøver fra folkeskolen bliver billedligt talt mødt af et betonloft af uoverskuelige tilbud. Det kan hverken de unge eller deres forældre finde rundt i. Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

I Politiken betegner han det som et "kollektivt svigt", at omtrent en femtedel af landets unge hverken har afsluttet en ungdomsuddannelse eller et job, syv år efter de har forladt folkeskolen.

»Hvis ikke du lykkes i folkeskolen, er det tilbud, vi har, for komplekst og uoverskueligt,« siger Løkke til Politiken.

Mandag præsenterer et ekspertudvalg nedsat af regeringen en stribe forslag til forenkling af det nuværende system af erhvervsskoler, produktionsskoler og andre tiltag, der er skabt for at tage hånd om gruppen af unge med indlæringsvanskeligheder.

5
Revisors rolle i Grand Prix-skandale underbelyst

Wonderful Copenhagens tidligere bestyrelsesformand står foran et erstatningskrav på 21 mio. kroner. Nu beskylder hans advokat Erhvervs­styrelsen for at have forsømt at undersøge revisions­firmaet EYs ageren i sagen.

Skandalen endte med, at den erhvervsdrivende fond Wonderful Copenhagen (WoCo) dækkede et underskud på 46 mio. kroner. Det skulle WoCo ikke have gjort, og det er WoCos tidligere formand ansvarlig for, mener Erhvervsstyrelsen.

Nu bebrejder Finn Schwarz, som er advokat for WoCos forhenværende formand Michael Metz Mørch, Erhvervsstyrelsen for at have forsømt at undersøge revisors ageren i sagen til bunds.

»Her er et hul i Erhvervsstyrelsens ønske om at opklare sagen. Jeg mener, at Erhvervs­styrelsen har forsømt at afkræve EY alle dokumenter i sagen for at få den 100 procent belyst. WoCos revisor kan være et potentielt ansvarssubjekt i sagen, men Erhvervsstyrelsen baserer sin beslutning på ufuldstændige oplysninger fra EY,« siger Finn Schwarz.

Læs mere her.

Det sker på markederne

De asiatiske markeder er præget af kursfald fra ugens start, og det er blandt andet drevet af sidste uges store kursfald på amerikanske obligationer samt den fortsatte usikkerhed om, hvilken økonomisk politik USAs præsident Donald Trump vil føre. I Japan falder Nikkei 225- og Topix-indekset med henholdsvis 0,8 og 0,9 pct., mens Hang Seng-indekset i Hongkong er nede med 0,2 pct. Taiex-indekset i Taiwan falder med 0,2 pct., mens Kopsi i Sydkorea ligger 0,3 pct. lavere.

Det sker i dag

Mandagen byder på flere europæiske, økonomiske nøgletal, mens Lauritz.com fremlægger regnskab for fjerde kvartal.

  • kl 11.00: Industritillid i Eurozonen i februar
  • kl 11.00: Servicetillid i Eurozonen i februar
  • kl 11.00: Forbrugertillid i Eurozonen i februar
  • kl 14.30: Ordreindgang af varige goder (USA) i januar
  • kl 17.00: Formand for Federal Reserve i Dallas, Robert S. Kaplan, holder tale
  • Lauritz.com, regnskab for fjerde kvartal