Handelskrig: Trump vil ikke mødes med Xi Jinping inden deadline for våbenhvile

Den amerikanske præsident Donald Trump vil ikke mødes med Kinas præsident inden tidsfristen for handelskrigens våbenhvile løber ud. Udmeldelsen skaber frygt på den asiatiske børs for, at de to lande ikke vil lave en aftale om at stoppe krigen.

Donald Trumps udmeldelse fredag morgen om, at han ikke vil mødes kinas præsident inden våbenhvilen for de to landes handelskrig udløber i marts, skaber bekymringer for, at der ikke vil lande en aftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trump meddelte fredag morgen, at han ikke vil mødes med Kinas præsident Xi Jinping inden den 1. marts, hvor våbenhvilen for de to landes igangværende handelskrig rinder ud.

Det skriver Bloomberg News.

Donald Trump, USA's præsident

»Nej. Usandsynligt. Måske på et senere tidspunkt.«


Tidligere på måneden mødtes præsidenten ellers med en kinesisk handelsdelegation for at diskutere en mulig afslutning på krigen, og Trump betegnede Kina som »ivrig efter at lande en aftale,« som Berlingske tidligere har beskrevet. Men nu lyder der andre toner fra præsidenten.

»Nej. Usandsynligt. Måske på et senere tidspunkt,« svarede han torsdag på et pressemøde i det Hvide Hus ifølge Bloomberg News på spørgsmålet om, hvorvidt et møde mellem de to statsledere ville forekomme inden deadlinen.

Shusuke Yamada, strateg ved den japanske afdeling for Bank of America Merril Lynch

»Investorerne er ved at blive nervøse, da markedet siden starten af året har været optimistisk for en snarlig løsning på handelskonflikten.«


Investorer i Asien er nervøse

Trump og Xi Jinping blev i december enige om at indlede en våbenhvile på 90 dage for at forhandle sig frem til en løsning på striden. Dermed blev Trumps tidligere varslede toldstigning på kinesiske varer, som skulle være trådt i kraft den 1. januar, udsat til begyndelsen af marts.

I mellemtiden har der løbende været forsøg på at nå til enighed for at forhindre, at striden eskaleres yderligere. Officielt ligger deadlinen fast, men Donald Trump har tidligere meddelt, at han er villig til at udvide forhandlingerne udover månedens udløb, såfremt der sker fremskridt, skriver Bloomberg News.

Trumps kommentarer fik aktierne på børsen i Asien til at dykke.

»Investorerne er ved at blive nervøse, da markedet siden starten af året har været optimistisk for en snarlig løsning på handelskonflikten,« siger strateg ved Bank of America Merril Lynchs japanske afdeling Shusuke Yamada til Reuters.

Udsættelse ikke en »deal breaker«

Ifølge Bloomberg News vil en delegation ledet af den amerikanske repræsentant for handel Robert Lightizer samt finansminister Steven Mnuchin tage til Beijing i næste uge for atter at diskutere konflikten. Robert Lightizer fortalte journalister i sidste uge, at det ikke er sikkert, at der vil komme en aftale på baggrund af mødet, skriver Bloomberg News.

Derek Scissors, Kinaekspert ved American Enterprise Insitute

»I og for sig er en udsættelse til efter 2. marts ikke en trussel mod chancerne for at opnå en aftale.«


En udsættelse af mødet vil ifølge Kinaekspert ved American Enterprise Institute Derek Scissors dog ikke være en »deal breaker«.

»At Trump mødes med Xi vil gøre det mere sikkert, at en aftale vil holde. Da de blev enige om, at de ville mødes, var det på daværende tidspunkt allerede kendt, at de ville have svært ved at koordinere deres respektive planer før den 2. marts,« siger Derek Scissors til Bloomberg News.

Ifølge Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow er der da også grund til at have tillid til de foreløbige diskussioner, selvom en aftale på nuværende tidspunkt ikke vil lande i den nærmeste fremtid. Ifølge Bloomberg News havde Kudlow således en »god fornemmelse« omkring udsigterne til et snarligt møde mellem de to stormagter.

»I og for sig er en udsættelse efter den 2. marts ikke en trussel mod chancerne for at opnå en aftale,« tilføjer Derek Scissors til Bloomberg News.