Handelsaftale skal sende dansk medicin og fødevarer til Canada

Tilføjet kommentar fra Dansk Erhverv i sjette til ottende afsnit.

Canada's PM Trudeau looks on b
Den canadiske premierminister Justin Trudeau er søndag i Bruxelles for at underskrive handelsaftalen Ceta mellem EU og Canada. Reuters/Eric Vidal Fold sammen
Læs mere

København. Efter underskrivelsen af frihandelsaftalen Ceta vil særligt danske producenter af fødevarer, sundhedsudstyr, medicin og såkaldt grøn teknologi mærke en stigning i eksporten til Canada.

Det spår underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen.

- Men det smukke ved den her aftale er egentlig, at den kommer det danske erhvervsliv bredt set til gode. Der vil være rigtig mange andre nicher, der vil komme i gang med at eksportere til Canada, siger Peter Thagesen.

I alt forventer Dansk Industri, at eksporten til Canada vil stige med to milliarder kroner. Peter Thagesen kalder dog estimatet "konservativt".

Han peger på, at en tidligere frihandelsaftale med Sydkorea hævede eksporten til landet med en større andel, end forventningen er til aftalen med Canada.

Et lignende estimat har Dansk Erhverv, der forudser, at aftalen kan skabe mellem 1500 og 2000 arbejdspladser i Danmark.

Begge glæder sig over, at en række godkendelser fra EU også bliver brugbare i Canada. Det kan gøre det nemmere for mindre virksomheder at sælge til Nordamerikas nordligste marked.

Ifølge Dansk Erhverv vil det kunne føre til salg af danske høreapparater og barbermaskiner i Canada.

Ligesom danske og andre europæiske virksomheder slipper for 99 procent af de canadiske toldafgifter, får de canadiske virksomheder også lettere adgang til europæiske markeder. Men det bekymrer ikke Dansk Industri.

- Hvis man er i en branche, hvor man ikke er konkurrencedygtig, så vil man stå dårligere, siger Peter Thagesen.

- Vores vurdering er, at vi i Danmark er meget konkurrencedygtige. Vi kan imødese konkurrence med sindsro. Derfor er vi et af de lande i EU-kredsen, der vil kunne høste de største gevinster.

Også cheføkonom i den borgerligt-liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, glæder sig over aftalen.

Han peger på en anden branche, der kan opleve en kraftig stigning i eksporten til Canada.

- Eksempelvis kan man forvente, at frihandelsaftalen vil gavne den danske tøj- og modebranche, der i dag døjer med en told på 16 procent, når de eksporterer tøj til Canada, siger han.

/ritzau/